Rusi u Turskoj grade nuklearnu elektranu, ali Amerikanci sankcijama koče izgradnju

Sankcije proizašle iz sveobuhvatne invazije Vladimira Putina na Ukrajinu ometaju izgradnju nuklearne elektrane koju finansira Moskva u članici NATO-a Turskoj, rekao je šef ruske agencije za atomsku energiju.

Generalni direktor Rosatoma Aleksej Lihačov dao je komentar na državnoj televiziji o zajedničkom rusko-turskom investicijskom projektu, nuklearnoj elektrani Akuju u turskoj provinciji Mersin, koji je prvi put dogovoren između zemalja 2010. godine.

Izgradnja prvog reaktora započela je u aprilu 2018, a radovi na njegovoj drugoj jedinici u junu 2020. Očekivalo se da će prva jedinica postati operativna 2023, ali je odložena zbog poteškoća s nabavkom opreme iz trećih zemalja zbog sankcija.

Nakon što je na programu kanala Rusija 1, upitan o uticaju sankcija na projekat, Lihačov je novinaru Pavelu Zarubinu, prijateljski nastrojenom prema Kremlju, rekao da su „Amerikanci“ odgovorni za „otimanje“ novca namenjenog projektu od 25 milijardi dolara, navodi novinska agencija TASS.

„Sisem međusobnih obračuna je napadnut“, rekao je, a za to je okrivio „Amerikance koji idu između naših pravnih subjekata, između naših banaka“.

Američko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je 12. aprila 2023. da ove sankcije imaju za cilj „da ograniče Rosatom“, s obzirom na to da koristi izvoz energije „kako bi izvršio politički i ekonomski pritisak na svoje kupce na globalnom nivou“.

Poteškoće u nuklearnom projektu dolaze u ključnom trenutku za odnose između Ankare i Rusije. Turska je važan trgovinski partner za Rusiju od kad su joj uvedene sankcije jer je Putinova invazija odsekla Moskvu od značajnog dela globalnog finansijskog sistema.

Došlo je do povećanja izvoza između zemalja, uključujući robu vezanu za vojsku, dok je Ankara takođe obećala da neće pomoći Moskvi da zaobiđe zapadne izvozne kontrole.

Džef Flejk, američki ambasador u Turskoj, rekao je Rojtersu prošlog meseca da Vašington radi sa Ankarom „kako bi pokušali da smanje njihovu zavisnost“ od Rusije „na sve moguće načine“.

U komentarima koje je objavio Rojters 2. jula, turski energetski zvaničnik Jusuf Cejlan je rekao da „pregovaramo sa SAD-om i za velike elektrane i za male modularne reaktore.“

Izvor: Klix

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti