Rusija dobija novog ministra energetike

Ruskog ministra energetike Aleksandra Novaka(49), koji će biti unapređen u potpredsednika vlade, zameniće Nikolaj Šulginov (69), generalni direktor državne kompanije RusHydro. Novak će i dalje predstavljati Rusiju u pregovorima sa naftnim kartelom OPEK, sa kojim je formirao OPEK+.

10. novembar 

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak ubuduće će biti potpredsednik rekonstruisane vlade Rusije, ali će zadržati ulogu pregovarača u savezu OPEK+, koji okuplja naftom bogate države, najavio je Blumberg.

Premijer Mihail Mišustin rekao je u ponedeljak na državnoj televiziji da je od Državne dume, donjeg doma parlamenta pod kontrolom vladajuće stranke, zatražio da Novaka odobri za novog zamenika. Za novog ministra energetike predložen je Nikolaj Šulginov, izvršni direktor u državnom preduzeću RusHidro PJSC.

Državna duma odobrila je danas kandidature novih članova ruske vlade nakon što su nominacije Novaka i Šulginova dobile odobrenje Odbora za energiju Dume. Najviši rang imenovanih bio je zamenik predsednika Aleksandar Novak, zbog kojeg je broj potpredsednika vlade u kabinetu Mišustina povećan na deset, objavili su ruski mediji.

Prema novom ustavu Rusije, koji je na snazi od jula, narodni zamenici premijera i ministri moraju da odobre poslanici Dume. Tek posle će biti jasno kako će tačno Novak deliti odgovornosti i sa Šulginovim i sa Jurijem Borisovim, trenutno zamenikom ruskog premijera odgovornim za energetska pitanja. Borisov, takođe, nadgleda Ministarstvo industrije i trgovine, kao i državnu nuklearnu kompaniju Rosatom, svemirsku državnu korporaciju Roskosmos…

Novak je na čelu ruskog Ministarstva energetike od 2012. godine. Predstavljao je Rusiju u razgovorima sa Organizacijom zemalja izvoznica nafte (OPEK), pomažući u uspostavljanju istorijskih veza sa kartelom, i biće i dalje odgovoran za taj odnos, rekao je vladin zvaničnik upoznat sa situacijom za Bloomberg.

Novak je postao međunarodno istaknut kao jedan od arhitekata OPEC+, koji je spasio cene nafte od dubokog pada 2016. i ove godine ponovo. Kopredsedava u nekoliko međuvladinih komisija, uključujući rusko-saudijsku komisiju usredsređenu na širu ekonomsku saradnju dve zemlje.

Savez OPEC+, sa Saudijskom Arabijom i Rusijom kao de facto liderima, ima značajan uticaj na tržištu nafte – najvažnije robe na svetu. U aprilu su se članice proširenog kartela OPEK+ složile da smanje rekordnu proizvodnju, jer je pandemija korona virusa smanjila potražnju za naftom. Grupa mora ovog meseca da odluči da li će sledeće godine umanjiti ograničenja u snabdevanju.

Novakova nadležnost kao potpredsednika vlade uključivala bi ruski energetski sektor, kao i druge industrije, izvestio je RBC ranije.

Novak je u Rusiji odgovoran za proizvodnju i transport nafte, prirodnog gasa i razvoj obnovljive energije. Učestvovao je u velikim domaćim energetskim projektima, poput širenja gasovodne mreže Gasproma i modernizacije ruskih kapaciteta za preradu nafte. Zastupao je, takođe, interese industrije u vladinim debatama o promenama u sistemu poreza na naftu i gas.

Novak je započeo karijeru u ruskoj vladi 2008. godine kao zamenik ministra finansija, između ostalog je radio na subvencijama za energiju.

Generalni sekretar OPEK-a Mohammad Barkindo, koji je radio sa Novakom u protekle četiri godine, od početka saradnje grupe sa Rusijom, pozdravio je njegovu nominaciju.

„Aleksandar Novak je ono što sam uvek nazivao pouzdanim i pouzdanim mostom između OPEK-a i ne-OPEK-a. On je provereni i dokazani lider u celom značenju te reči“, rekao je Barkindo na internetskoj sesiji međunarodne izložbe i konferencije u Abu Dabiju.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.