Rusija i Mađarska potpisale: Počinje izrada osnovne opreme za nuklearku „Pakš-2“

Rusija i Mađarska potpisale dokument koji omogućava da se pokrene izrada osnovne energetske opreme za potrebe novih blokova nuklearne elektrane „Pakš-2“.

Dokument su potpisali potpredsednik kompanije „Atomstrojeksport“, direktor projekta izgradnje nuklearne elektrane Aleksandr Merten i generalni direktor kompanije koja projektuje „Paksi atomeromu Zrt“ Gergej Jakli.

„Prelazak u fazu neposredne izgradnje nam daje zeleno svetlo za početak proizvodnje osnovne energetske opreme“, rekao je Merten.

Prema njegovim rečima, projekat „Pakš-2“ je veoma interesantan za mađarsku industriju, evropske zemlje i druge države.

Ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto je izjavio da će potpisivanje ovog dokumenta ubrzati investicije u projekat i postaviti temelj za nove blokove do kraja 2024. godine.

Podsetio je da je promena protokola o finansiranju projekta stupila na snagu 16. avgusta 2023. godine i da će Mađarska realizovati svoje finansijske obaveze u evrima preko „Gasprombanke“.

Projekat „Pakš-2“

„Pakš“ je jedina nuklearna elektrana u Mađarskoj. Prema ugovoru potpisanom 2014. godine, ruska državna kompanija Rosatom će izgraditi elektrane 5 i 6, snage 1,2 gigavata svaka. Četiri postojeća reaktora u Pakšu puštena su u rad između 1982. i 1987. i proizvode oko polovinu električne energije u zemlji. Sa novim modernim nuklearnim reaktorima, vlasti očekuju da će udvostručiti izlaznu snagu elektrane.

Projekat „Pakš-2“ je pogođen velikim kašnjenjima, ali Budimpešta je već izdala dozvolu za izgradnju energetskih blokova od strane Rosatoma. Takođe je nedavno dobila dozvolu da izmeni svoj ugovor sa Rusijom i uključi kompaniju za upravljanje projektima kako bi se ubrzao proces izgradnje.

Ruski nuklearni sektor do sada nije bio na meti zapadnih sankcija EU u vezi sa Ukrajinom, a Mađarska je više puta rekla da će staviti veto na bilo kakve pokušaje nametanja takvih ograničenja.

„Rosatomu“ je sredinom 2022. godine pripadalo 20 od 53 nuklearna reaktora u izgradnji širom sveta, a nedavno je završio izgradnju prve turske atomske elektrane u Akuiu. Rusija takođe obezbeđuje gorivo za nekoliko nuklearnih reaktora u Indiji i Kini i gradi prvu nuklearnu elektranu u Bangladešu.

Izvor: Sputnik

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti