Rusija i Saudijska Arabija će ulagati i u OIE ali, ne odustaju od nafte i gasa

Rusija i Saudijska Arabija odbijaju pozive za okončanjem potrošnje nafte i gasa, a plan IEA o postizanju neto nulte emisije nazivaju „nerealnim“. Prve dve zemlje na svetu po proizvodnji nafte planiraju da nastave da ulažu u naftu i gas, ali tvrde da će ulagati i u OIE i napominju da treba preispitati mere i načine dostizanja zacrtane nulte neto emisije - sprovođenja energetske tranzicije radi dostizanja ciljeva Pariskog sporazuma.

Prve dve zemlje na svetu po proizvodnji nafte planiraju da, prkose preporukama Međunarodne agencije za energetiku, nastave da ulažu u naftu i gas, odbijajući pozive da drastično smanje upotrebu fosilnih goriva uprkos sve većoj klimatskoj krizi.

Kreatori politike su pod ogromnim pritiskom da ispune obećanja data u okviru Pariskog sporazuma, prekretnice koja je široko prepoznata kao kritično važna kako bi se izbegao najrazorniji uticaj klimatskih promena.

Gotovo 200 zemalja, uključujući Rusiju i Saudijsku Arabiju, prihvatilo je Pariski klimatski sporazum 2015. godine, saglasivši se da će nastaviti napore ka ograničavanju porasta temperature planete na 1,5 stepen Celzijusa u odnosu na predindustrijski period. Sporazum zahteva neto nulu emisije gasova staklene bašte do 2050. godine.

Izuzetno je to što je IEA, vodeći svetski savetnik za energetiku, prošlog meseca izdao svoje najzvučnije upozorenje o globalnoj upotrebi fosilnih goriva, rekavši da se eksploatacija i razvoj novih naftnih i gasnih polja moraju zaustaviti ove godine ako svet želi da postigne neto nultu emisiju do sredine veka.

Aleksandar Novak, potpredsednik ruske vlade je, govoreći u četvrtak na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu (SPIEF 2021) u kongresnom i izložbenom centru EkspoForum, rekao je da je IEA, navodno, došla do svojih nalaza „koristeći obrnute proračune“ o načinu postizanja neto nulte emisije do 2050. godine. 

IEA nije bila odmah dostupna da se odazove na zahtev za komentar. Svakako, glavni svetski nadzornik kaže da je zaustavljanje razvoja nafte, gasa i uglja od suštinske važnosti za postizanje međunarodno dogovorenog cilja dostizanja neto nultih emisija.

„Po mom mišljenju ovo je pojednostavljeni pristup. Takođe je nerealno. Nema sumnje da se moramo okrenuti zelenoj energiji, jer postoji potražnja za njom, ali moramo biti načisto s kojim resursima se to može učiniti, ko će to platiti, koje tehnologije i mogućnosti imamo na raspolaganju“, rekao je Novak.

Njegovi komentari dolaze ubrzo nakon što se ministar energetike Saudijske Arabije princ Abdulaziz bin Salman našalio o izveštaju IEA na onlajn konferenciji za novinare ranije ove nedelje.

„To je nastavak filma „La La Land“. Zašto bih to shvatio ozbiljno?“ rekao je Abdulaziz, prenosi Rojters.

Njegova reakcija na izveštaj usledila je ubrzo nakon što su se OPEK i partneri koji nisu iz OPEK-a, energetska alijansa poznata kao OPEK +, složili da postepeno ublažavaju smanjenje proizvodnje u narednim mesecima usled skoka cene nafte.

Saudijska Arabija „proizvodi naftu i gas po niskim cenama i proizvodi obnovljive izvore energije (OIE). Svet treba da ovo prihvati kao stvarnost: mi ćemo biti pobednici u svim ovim aktivnostima “, dodao je.

U razgovoru za CNBC u četvrtak, Novak je rekao da je Abdulaziz još jednom potvrdio posvećenost Rijada investiranju u naftu na panelu SPIEF-a ranije tog dana.

Novak je rekao da je namera Moskve da učini isto.

„Uveravam vas da su planovi i strategija Ruske Federacije da i dalje ulaže i u naftu i gas i u ugalj. Ali, takođe, investiramo u obnovljive izvore, u vodonik, u električne automobile i električne stanice za punjenje, tako da predstojeću deceniju doživljavamo kao upotrebu kombinacije obnovljivih izvora i fosilnih goriva “, rekao je Novak.

Izvor: CNBC

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.