Rusija, izgovor Briselu za ekonomski rat sa Kinom

Na najave iz Evropske unije, da Brisel planira nove sankcije za kineske kompanije koje sarađuju sa Rusijom iz Pekinga je stiglo upozorenje: „Ne idite pogrešnim putem”. Deluje da će Rusija biti izgovor Briselu za nastavak Ekonomskog rata sa Kinom. Šta to donosi, može li se, uopšte sprovesti i kakve bi posledice imalo na Kinu, ali i samu EU i ostatak sveta u današnjoj emisiji Jelica Putniković razgovara sa Draganom Mitrović, redovnom profesorkom FPN.

Evropska unija je predložila da se uvedu nove sankcije kineskim kompanijama optuženim za prodaju opreme koja bi mogla da se koristi za proizvodnju naoružanja i podršku ruskoj ratnoj mašineriji, piše ovih dana Fajnenšel tajms (FT) precizirajući da bi sankcije bile uvedene protiv sedam kineskih kompanija koje su optužene da isporučuju opremu Rusiji.

Ovakvom odlukom EU bi se pridružila SAD, koje su već neke kineske kompanije stavile na američku listu sankcionisanih pod optužbom da snabdevaju više poslovnih entiteta ruskog vojno-industrijskog kompleksa.

Iz Kine su zemlje članice EU upozorili da bi ovakvom odlukom narušili poverenje i ugrozili buduću saradnju, ne samo između ove azijske zemlje sa ovim zemljama već globalnu ekonomsku ravnotežu.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin je poručio  „da ne ide pogrešnim putem, jer će u suprotnom Kina definitivno čvrsto štititi svoja legitimna prava i interese“.

Venbin je, takođe, istakao da su odnosi Rusije i Kine otvoreni, a ne usmereni protiv trećih zemalja.

Ovo bi, ako bude usvojeno u briselskim institucijama, bio nov paket sankcija koji je usmeren protiv onih koji sarađuju sa ruskim firmama jer, da podsetimo, takve mere su u do sada usvojenim merama EU usmerene protiv energetskih kompanija, osiguravajućih kuća…

I SAD i EU već vode svojevrsan Ekonomski rat protiv kineske ekonomije a ovo bi, u formi pomoći Ukrajini bio novi vid pokušaja zapadnih zemalja da zadrže globalnu ekonomsku dominaciju.

Deluje da će Rusija biti izgovor Briselu za nastavak Ekonomskog rata sa Kinom.

Šta to donosi, može li se, uopšte sprovesti i kakve bi posledice imalo na Kinu, ali i samu EU i ostatak sveta u današnjoj Energiji Sputnjika Jelica Putniković razgovara sa Draganom Mitrović, redovnom profesorkom Fakulteta političkih nauka, osnivačem Centra za studije Azije i Dalekog istoka na FPN-u i direktorkom Instituta za azijske studije.

Video možete pogledati ovde.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti