Rusija kupila stotinu tankera kako bi zaobišla sankcije

Rusija je ove godine nabavila stotinu tankera kao odgovor na naftne sankcije koje je Moskvi nametnuo Zapad.

Kremlj koristi dodatne tankere kako bi izbegao probleme sa ograničenjima u isporuci nafte, a firma za energesko savetovanje Ristad tvrdi da su ove godine kupljena 103 tankera.

Navodno je reč o brodovima starima između 12 i 15 godina i predstavljaju rusku flotu u senci.

U međuvremenu, Rusija je u subotu rekla da će nastaviti da pronalazi kupce za svoju naftu, uprkos „opasnom“ pokušaju zapadnih vlada da uvedu ograničenje cena na izvoz nafte. Ukrajina smatra da je plafon cene trebao da bude dvostruko niži od dogovorenog.

Koalicija zapadnih zemalja predvođena grupom zemalja G7 se složila u petak da uvede ograničenje cene ruske nafte koja se uvozi morskim putem na 60 dolara po barelu. To je pokušaj da se ograniče prihodi Moskve i smanji njena sposobnost finansiranja invazije na Ukrajinu.

Ruski predsednik Vladimir Putin i viši zvaničnici Kremlja su više puta poručili da naftom neće snabdevati one zemlje koje budu uvele ograničenje cene.

Ruska Ambasada u Sjedinjenim Američkim Državama je na komunikacijskoj platformi Telegram kritikovala „preoblikovanje“ načela slobodnog tržišta i ponovila da će uprkos merama, potražnja za njenom naftom i dalje ostati velika.

„Postupci poput ovog će neizbežno dovesti do povećane nesigurnosti i nametanja većih cena za potrošače sirovina. Nezavisno od trenutnog poigravanja sa opasnim i nelegitimnim instrumentom, uvereni smo da će potražnja za ruskom naftom ostati velika“, napisala je Ambasada Rusije.

Ukrajina: Cenu treba ograničiti na 30 dolara po barelu

Ograničenje će dozvoliti zemljama izvan EU nastavak prekomorskog uvoza ruske nafte. Transportnim i osiguravajućim firmama će biti zabranjeno da rade sa ruskom naftom širom sveta, osim ako se prodaje po ceni nižoj od ograničenja.

Ograničenje cene na rusku naftu bi trebalo da bude smanjeno na 30 dolara po barelu, kako bi se snažnije oslabila ruska privreda, rekao je u subotu viši pomoćnik ukrajinskog predsednika.

„Ruska ekonomija će biti uništena i (Rusija) će platiti i biti odgovorna za sve svoje zločine“, napisao je na Telegramu šef kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, Andrij Jermak.

„Ipak je trebalo sniziti cenu na 30 dolara, kako bismo je uništili brže“, dodao je.

Izvor: SEEBiz

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti