Rusija planira da zauzme 20% svetskog tržišta vodonika

Rusija planira da zauzme 20% svetskog tržišta vodonika. Same tehnologije proizvodnje vodonika nisu nove, gotovo svaka rafinerija može da ga proizvede. Moramo razraditi pitanja velike proizvodnje vodonika, skladištenja, transporta. Njegova proizvodnja se može razvijati na bazi prirodnog gasa ili nuklearne energije", rekao je ruski ministar energetike Nikolaj Šulginov za magazin Energy Policy.

Rusija ima veliki potencijal za razvoj energije vodonika, upotreba novih tehnologija treba da doprinese usavršavanju sposobnosti ne samo u proizvodnji vodonika, već i u njegovom transportu i skladištenju. Zadatak zemlje je da zauzme oko 20% svetskog tržišta vodonika, rekao je ruski ministar energetike Nikolaj Šulginov u intervjuu za magazin Energy Policy.

„Moramo razraditi pitanja velike proizvodnje vodonika, skladištenja, transporta. Njegova proizvodnja se može razvijati na bazi prirodnog gasa ili nuklearne energije. S tim u vezi, Rusija ima mnogo mogućnosti za razvoj. Ali, ne smemo mirno stajati, moramo razvijati nove tehnologije. Ambiciozan je zadatak – zauzeti 20% tržišta i o njemu se ne može pregovarati “, rekao je Šulginov.

Šulginov je takođe dodao da same tehnologije proizvodnje vodonika nisu nove, gotovo svaka rafinerija može da ih proizvede.

„Ali, sada je teško reći kako i po kojoj ceni će se prodavati „plavi”, „zeleni” vodonik, jer tržišta za njih nema, tek se formira. Istovremeno, Rusija planira da bude prisutna na tržišta svih vrsta vodonika, kako bi zauzela sve niše“, poručio je minister Šulginov.

Izvor: TASS

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.