Rusija planira izdavanje digitalne rublje

Centralna banka Rusije najavila je da razmatra mogućnost pokretanja digitalne rublje, koja će omogućiti kombinovanje prednosti i gotovinskog i bezgotovinskog plaćanja.

Visok nivo razvoja finansijskih tehnologija u Rusiji i sve veći udeo bezgotovinskih plaćanja čine pitanje pokretanja digitalne rublje sve relevantnijim, navodi Centralna banka Rusije (CBR), piše BiznisInfo.

Ovaj regulator je u svom izveštaju naveo da trenutno procenjuje sve mogućnosti i izglede takvog projekta, koji će omogućiti korisnicima da slobodno prenose digitalne rublje u svoje elektronske novčanike i koriste ih na mobilnim uređajima, kako online tako i offline.

“Digitalna rublja moći će kombinovati prednosti i gotovinskog i bezgotovinskog novca” prenosi Raša tudej saopštenje CBR.

Prema rečima zamenika predsedavajućeg CBR-a Alekseja Zabotkina, udeo bezgotovinskih plaćanja u maloprodajnom i javnom sektoru zemlje gotovo se udvostručio, sa 39 na 69 odsto.

Regulator je rekao da će digitalna rublja stimulisati inovacije i konkurenciju u finansijskom sektoru, jer će brže i lakše izvršiti prenose sredstava s jednog trgovačkog posrednika na drugog. To bi, takođe, moglo pomoći u praćenju potrošnje u okviru projekata koje finansira vlada.

U izveštaju se napominje da, iako neće biti moguće anonimno koristiti digitalnu rublju, za razliku od gotovine ili decentralizirane kriptovalute, “podaci o transakcijama digitalnom rubljom sadržavaće ograničenije informacije od postojećih platnih sistema”.

Količina digitalnih rubalja koje se mogu dobiti odjednom biće ograničena, slično ograničenjima za podizanje gotovine, dodaje se u izveštaju Centralne banke Rusije.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti