Rusija povećava prodaju sirove nafte Indiji

Isporuke nafte Urals Indiji porasle su od pokretanja ruske vojne operacije u Ukrajini, dok sankcije vezane za Ukrajinu potiskuju ruski izvoz prema Aziji. Indijska naftna korporacija (IOC), najveća rafinerija u zemlji, kupila je 700.000 tona ruske nafte Urals. Ranije ove sedmice, vlasti EU predstavile su šestu grupu sankcija protiv Moskve.

Ruski državni naftni gigant Rosneft navodno je prodao veliku pošiljku sirove nafte Indiji dok ta južnoazijska država nastavlja da povećava uvoz energije iz zemlje pogođene sankcijama.

Indijska naftna korporacija (IOC), najveća rafinerija u zemlji, kupila je 700.000 tona ruske nafte Urals, izjavila su za Reuters dva trgovca upoznata s tim, dodajući da je Rosnjeft dodelio sedam tereta za utovar iz baltičkih luka Primorsk i Ust-Luga između 15. i 31. maja u Indiju.

Isporuke nafte Urals Indiji porasle su od pokretanja ruske vojne operacije u Ukrajini, pokazuju podaci Refinitiv Eikona, dok sankcije vezane za Ukrajinu potiskuju ruski izvoz prema Aziji.

MOK i Rosnjeft su u decembru potpisali ugovor o isporuci do dva miliona tona nafte Urals do kraja tekuće godine. Prema ugovoru, indijska firma je kupila nekoliko Uralskih tereta iz crnomorske luke Novorosijsk.

Predstavljena šesta grupa sankcije protiv Moskve

Ranije ove sedmice, vlasti EU predstavile su šestu grupu sankcija protiv Moskve zbog njene ofanzive na Ukrajinu. Najnovije mere uključuju embargo na uvoz ruske sirove nafte u roku od šest meseci.

Međunarodni trgovci će morati da zaustave kupovinu nafte od Rosnjefta nakon 15. maja pošto sankcije EU protiv nekoliko ruskih kompanija stupaju na snagu.

Indija je u aprilu navodno zatražila od državnih energetskih kompanija da procene mogućnost sticanja 19,75 % udela, koji je prethodno bio u vlasništvu britanskog energetskog giganta BP, u Rosneftu pogođenom sankcijama.

Izvor: Logično.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti