Rusija drugi najveći svetski proizvođač nafte - iza SAD

Rusija revidira naftnu strategiju

Rusija želi da poveća izvoz nafte pre nego što dostigne vrhunac proizvodnje, koji prema revidiranoj ruskoj naftnoj strategiji, o kojoj je već raspravljala Duma a ruska vlada treba da je usvoji 22. aprila, očekuju u periodu od 2027. do 2029. Sve što se može proizvesti treba proizvesti dok još uvek postoji potražnja”, rekao je Pavel Zavalni, šef energetskog odbora u Dumi, prilikom predstavljanja ovog dokumenta 14. aprila.

Revidirana ruska naftna strategija fokusirana je na maksimalnu zaradu od izvoza sirove nafte pre dostizanja vrhunca proizvodnje 2027-2029 i pada svetske potražnje, navodi se u nacrtu dokumenta o razvoju petrolejskog sektora do 2035. koji je razmatrala državna Duma a vlada Rusije treba da odobri 22. aprila.

„Glavna teza u ovoj strategiji je monetizacija tekućih rezervi i resursa – odnosno maksimalna monetizacija izvoza. Sve što se može proizvesti treba proizvesti dok još uvek postoji potražnja za prodajom”, rekao je Pavel Zavalni, šef energetskog odbora u Dumi, prilikom predstavljanja ovog dokumenta 14. aprila.

Nacrt dokumenta, koji priprema Ministarstvo energetike revidira svake godine, uzima u obzir posledice tekuće pandemije, kao i ubrzane trendove dekarbonizacije na globalnom nivou, što može dovesti do vrhunca svetske potražnje za naftom i pre 2030. godine. Ministarstvo je prognoziralo da će proizvodnja sirove nafte u 2021. godini iznositi 478 miliona metričkih tona (mt), ili 9,6 miliona barela dnevno (b/d), što je, praktično, nepromenjeno u odnosu na nivo iz 2020. godine.

Rusija je, kao jedan od glavnih ciljeva za 2021. godinu, istakla zaštitu svog tržišnog udela na međunarodnom tržištu.

„[Trebalo bi] nesumnjivo da se založimo za interese naše zemlje, gde imamo konkurentsku prednost“, rekao je potpredsednik vlade Aleksandar Novak 13. aprila na sastanku odbora ministarstva.

Od januara, Rusija se uspešno zalaže za postepeno povećanje svoje izlazne kvote prema sporazumu OPEK +, koji trenutno iznosi 9,379 miliona b/d, bez kondenzata, do aprila. Prema revidiranoj naftnoj strategiji, ruski naftovodni izvoz sirove nafte trebalo bi da poraste sa 208 miliona mt u 2020. na 212-286 miliona mt do 2030. godine.

Vrhunac proizvodnje

U buduće će nivoi proizvodnje zavisiti od iznosa investicija i poreskih podsticaja, kao i od obaveza Rusije u okviru sporazuma OPEK+.

„U svim scenarijima predviđamo pad proizvodnje nafte bez gasnog kondenzata nakon vrhunca 2027-2029. godine“, navodi se u nacrtu dokumenta.

Prema četiri različita scenarija, ruska proizvodnja sirove nafte mogla bi dostići vrhunac od 504-590 miliona mt u periodu 2027-2029. godina, pre nego što će se smanjiti na 414-494 miliona mt tokom 2035. godini.

Ako se zadrže ograničenja OPEK+ nakon aprila 2022. godine, vrhunac ruske proizvodnje biće kasniji nego što se trenutno očekuje, sugeriše strategija.

U svim scenarijima, Rusija procenjuje da će se proizvodnja kondenzata gasa neprekidno povećavati, sa 36,4 miliona mt u 2020. godini na 57 miliona mt u 2035. godini, podržana sve većom ulogom gasa i LNG-a u ruskom energetskom miksu.

U isto vreme, predviđa se da će ruski proizvodni kapacitet sirove nafte dostići 693 miliona mt, ili 13,9 miliona b/d, 2029. godine, što „može da se proizvede u povoljnim ekonomskim uslovima, ili ako to naredi domovina“, rekao je šef odeljenja za preradu nafte u ministarstvu, Anton Rubtsov.

Ako Rusija, vremenom, ne uspe da prilagodi finansijske instrumente ili njena ekonomija stagnira, ruska proizvodnja sirove nafte rizikuje da se nikad više ne vrati na rekordni nivo iz 2019. godine od 525,5 miliona mt.

Dodatne mere za podršku naftnim projektima visoke viskoznosti u Rusiji već se proučavaju i trebalo bi da budu predstavljene pre 1. maja.

Poreske olakšice i ulaganje u tehnologiju biće presudni ne samo za podršku proizvodnji na zrelim i teško oporavljivim poljima, već i za razvoj arktičkog regiona.

Ruske arktičke rezerve igraće ključnu ulogu bliže 2035. godini, ali za sada su profitabilne samo po cenama za Brent većim od 80 USD/b.

Ministarstvo je prognoziralo vrednost Brenta na 68 USD/b u 2025. godini i 73 USD/b u 2035. godine.

Izvor: S&PGlobal

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti