Struja za domaćinstva u EU u prvoj polovini 2021. blago poskupela a gas pojeftinio

Rusija stopirala isporuke gasa, Nemačka žuri da nacionalizuje energetskog giganta

Nemačka je u julu pristala da spase kompaniju Uniper sa sedištem u Dizeldorfu, najvećeg uvoznika gasa, sporazumom o spasavanju vrednom 15 milijardi evra. Nemačka se sada sprema da otkupiti 56% udela finskog Fortuma za dodatnih 500 miliona evra.

Nemačka vlada je u sredu pristala da nacionalizacije preduzeće Uniper, jer nastoji da održi svoju industriju funkcionalom tokom, a i nakon svetske energetske krize.

Uniper je međunarodna energetska kompanija sa sedištem u Dizeldorfu, Nemačka, koja ima oko 33 GW proizvodnih kapaciteta u Evropi i Rusiji, što je svrstava među najveće svetske proizvođače električne energije.

Pošto je u julu Nemačka već prihvatila da spasi najvećeg uvoznika gasa „sporazumom o spasavanju“ vrednom 15 milijardi evra (14,95 milijardi dolara), država će sada otkupiti 56% udela finskog Fortuma za pola milijarde evra. Nemačka država će biti vlasnik oko 98,5% Unipera.

„Od kako je stabilizacijski paket za Uniper dogovoren u julu, situacija Unipera se dalje brzo i značajno pogoršala. Dogovorene su nove mere za rešavanje situacije“, objavio je Fortum u saopštenju u sredu ujutro.

Fortum je vodeća energetska kompanija u Finskoj. Kao vodeća energetska kompanija u Finskoj, fokusirana je na proizvodnju električne energije, daljinsko grejanje i hlađenje, prodaju električne energije i pametna rešenja za budućnost.

Uniper je najveći nemački uvoznik gasa, a pritisnut je znatno smanjenim tokovima gasa iz Rusije, zbog čega su cene porasle.

Uloga gasa u Evropi se iz temelja promenila od kako je započet rat u  Ukrajini

Ruski državni energetski gigant Gasprom je ranije ovog meseca na neodređeno vreme zaustavio dotok gasa u Evropu preko gasovoda Severni tok 1, što je pogoršao probleme kompanije, rekao je izvršni direktor Unipera Klaus-Diter Maubah .

Fortum će dekonsolidovati Uniper od trećeg kvartala 2022, saopštila je kompanija u sredu. Fortumov kredit Uniperu od četiri milijarde evra će biti otplaćen, a finska kompanija će biti oslobođena garancije matične kompanije od četiri milijarde evra.

„U trenutnim okolnostima na evropskim energetskim tržištima i uviđajući ozbiljnost situacije u kojoj se Uniper nalazi, prodaja Unipera je pravi korak koji treba preduzeti, ne samo za Uniper već i za Fortum“, rekao je izvršni direktor Fortuma Markus Rauramo.

Uloga gasa u Evropi se iz temelja promenila od početka rata u  Ukrajini, kao i izgledi za oslanjanje država Evropske unije na gas.

Izvor: CNBC

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti