Rusija za petinu povećala prihod od izvoza nafte

Rusija za petinu povećala prihod od izvoza nafte

Od početka godine prihodi Rusije od izvoza nafte povećani su za 21,5% iako je izvoz opao za 12%. Nasuprot tome, ruski prihodi od izvoza tečnog prirodnog gasa (TPG) su od januara do kraja juna pali za 15,9 posto na 3,30 milijardi dolara u odnosu na isti lanjski period.

Prihodi Rusije od prodaje sirove nafte u inostranstvu porasli su za 21,5 posto u prvih šest meseci 2021. godine u odnosu na isti period prošle godine, prema podacima ruske Savezne uprave carina. Rusija je za petinu povećala prihod od izvoza nafte.

U novčanom iznosu, izvoz ruske nafte vredeo je u prvom polugodištu 47,63 milijarde dolara. Obim izvoza opao je za skoro 12 posto na 88,2 miliona tona, prenosi Raša tudej.

Pad količine izvezene nafte pripisuje se smanjenju proizvodnje koje je Rusija dogovorila sa Organizacijom zemalja izvoznica nafte (OPEK).

U junu ove godine, ruski izvoz sirove nafte je, pak, povećan za 11,5 procenata u odnosu na prethodni mesec na 22,65 miliona tona. Treba reći da je vrednost junskog izvoza na mesečnom nivou skočila za 22,9 odsto na 10,9 milijardi dolara. Ovim je Rusija znatno povećala prihod od izvoza nafte.

Nasuprot tome, ruski prihodi od izvoza tečnog prirodnog gasa (TPG) su od januara do kraja juna pali za 15,9 posto na 3,30 milijardi dolara u odnosu na isti lanjski period. To se desilo iako je fizički obim izvezenog TPG-a zabeležio međugodišnji rast od 7,3 procenta, na 35,3 miliona kubnih metara, dodaje RT.

Izvor: Tanjug

Možda će Vas zanimati i:

Rusija razmatra privremena ograničenja izvoza goriva

Manji porez na gorivo u Rusiji

Ruski ugalj – izvozni adut za povećanje BDP-a

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti