Benzin u SAD sve skuplji – Bajdenova administracija uznemirena

Ruski energenti i dalje ključni argument u geopolitičkim odmeravanjima snage

Globalna ekonomska kriza i sveprisutni strah od resecije, posebno među najbogatijim državama „drže“ cenu sirove nafte ispod 90 dolara. Tome, umnogome doprinosi i odluka članica OPEK+ grupe, predvođenih Saudijskom Arabijom i Rusijom da smanjuju svoju proizvodnju „crnog zlata“. Komentare Jasna Petrović Stojanović, urednice ekonomske rubrike Politika i Jelice Putniković poslušajte u večerašnjoj emisiji.

Saudijsko-ruski naftni savez ima potencijal da izazove sve vrste problema za američku ekonomiju, pa čak i da utiče na kampanju za reizbor predsednika Džozefa Bajdena, komentariše Rojters ukazujući da bi odluka OPEK+ da smanji proizvodnju sirove nafte, po drugi put otkako je američki predsednik prošlog leta bio u Saudijskoj Arabiji, tražeći povećanje, možda samo početak nevolja za Belu kuću.

Najava smanjenja proizvodnje nafte izazvala je poskupljenje barela za oko pet dolara. A time se povaćavaju i rizici od recesije.

Još od pandemije korona virusa bogati – zemlje, kompanije i pojedinci – bore se da trošak ekonomske krize prebace na druge, a sa otpočinjanjem ratnih sukoba u Ukrajini zapadne zemlje, predvođene SAD na sve načine pokušavaju da onemoguće izvoz ruskih energenata, u Evropu i na svetko tržište, ili bar da ograniče cenu nafte i gasa.

Tako su minulog vikenda članice Grupe sedam najrazvijenih zemalja sveta (G7) dogovorile da će zadržati limit od 60 dolara po barelu za rusku naftu. Ova njihova odluka ne čudi jer ruski izvoz nafte je, prema podacima Međunarodne agencije za energetiku (IEA) pored desetak paketa sankcija Zapada protiv Rusije povećan u martu na najviši nivo u skoro tri godine. A Evropa, koja ne želi direktno da uvozi rusku naftu i derivate sada ovo gorivo kupuje od preprodavaca, s tim što svaka “ruka” u ovim transakcijama znači i povećnje finalne cene.

Nije mnogo bolja situacija ni sa ruskim gasom. Evropa je minulu zimu dočekala sa punim skladištima, a zahvaljujući blagim temperaturama i štednji, odnosno, smanjenju potrošnje zbog visokih cena ovog energenta gasa je preteklo i za naredni period.

Sada, dok svode račune, i nadaju se da gas na međunarodnom tržištu neće poskupljivati posle pojeftinjenja krajem zime, kada je cena 1MWh bila niža od 50 evra imamo priliku da slušamo holandske i španske političare, na primer, da će smanjiti kupovinu LNG-a (utečnjenog prironog gasa) iz Rusije. Rusija je, inače, prošle godine izbila na četvrto mesto u svetu po izvozu LNG-a. Gro tog gasa stigao je, direktno ili zahvaljujući prekupcima, do evropskih kupaca.

A za razliku od ovih zemalja Mađarska ostaje dosledna – ne želi da se odrekne ruskih energenata. Nedavno su obnovili ugovore o plaćanju gasa sa Rusijom, sa povećanim ugovorenim količinama.

Video možete pogledati ovde.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti