Gas pojeftinio

Ruski gas ne teče kroz Poljsku – kroz Ukrajinu tranzit smanjen za četvrtinu

Uz obrazloženje da to čine na osnovu uredbe predsednika Vladimira Putina Gasprom je danas najavio prestanak isporuke gasa preko Poljske cevovodom Jamal-Evropa. Istovremeno, Ukrajina je danas smanjila transit ruskog gasa za četvrtinu, odbivši da pumpa energent kroz gasnu mernu stanicu Sohranivka.

Gasprom neće moći da koristi poljsku deonicu gasovoda Jamal-Evropa za isporuku gasa u Evropu, rekao je danas zvanični predstavnik ruske kompanije Sergej Kuprijanov za Telegram kanalu.

Kako je objasnio, to je zbog uredbe koju je doneo ruski predsednik Vladimir Putin od 3. maja i uredbe ruske vlade od 11. maja, kojom su uvedene sankcije određenim stranim preduzećima.

„Među njima je i kompanija EuroPol GAZ, koja je vlasnik poljske deonice gasovoda Jamal–Evropa. Uvedena je zabrana transakcija i plaćanja u korist lica pod sankcijama, posebno za Gasprom, što znači zabranu korišćenja gasovoda GAZ za transport ruskog gasa kroz Poljsku“, navodi se u saopštenju.

Poljske vlasti su 26. aprila stavile Gasprom na listu sankcija, blokirajući mogućnost kompanije da ostvaruje svoja prava kao akcionara i prima dividende.

Jamal-Evropa je jedan od glavnih pravaca za isporuku ruskog gasa u Evropu. Gasovod je dug više od 2.000 kilometara. Prolazi kroz teritoriju Rusije, Belorusije, Poljske i Nemačke, a može da pumpa do 33 milijarde kubnih metara gasa godišnje.

Ukrajina smanjila transit ruskog gasa za četvrtinu

U Kijevu je od 11. maja blokiran još jedan kanal za snabdevanje ovim gorivom Evropu. Ukrajinska kompanija GTS Operator odbila je da pumpa energent kroz gasnu mernu stanicu Sohranivka, objašnjavajući to činjenicom da je teritorija na kojoj se ona nalazi prešla pod kontrolu ruskih snaga. U OGTSU ova situacija je nazvana višom silom. Gasprom je saopštio da ne vidi prepreke za nastavak pumpanja.

Ukrajinski tranzit ruskog gasa ka Evropi je od danas (od 12. maja) opao za više od četvrtine.

Istorijska poskupljenja gasa na evropskim berzama

Cene gasa u Evropi su naglo skočile posle početka ruske vojne specijalne operacije u Ukrajini. Na osnovu rezultata od 23. februara, procenjena cena najbližih fjučersa bila 1.038,6 dolara za hiljadu kubnih metara. Već sutradan, 24. februara gas je poskupeo za skoro 50 odsto, na 1.555,5 dolara.

Početkom marta, kotacije su ažurirale svoje istorijske maksimume četiri dana zaredom .Poskupljenje je izazvao straha od zabrane kupovine energetskih resursa u Rusiji.

Rekord cene od 3.892 dolara za hiljadu kubnih metara oboren je 7. marta (+275 odsto do 23. februara), a cena poravnanja na kraju trgovačke sesije iznosila je 2.560,7 dolara (+146,5 odsto).

Zatim su kotacije krenule u stalni pad. Minimalna cena, obračuna za dva meseca, bila je fiksirana 25. aprila – 1.027,1 dolar za hiljadu kubnih metara (-1,1 odsto do 23. februara). Nakon toga, fjučersi su ponovo počeli da rastu i dostigli 1.370 dolara za hiljadu kubnih metara. Novi skok je bio povezan sa obustavom isporuka Gasproma Poljskoj i Bugarskoj. Ove zemlje su odbile da plati gas u rubljama.

Izvor: RIA

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

Tema Konferencije

Dani
Sati
Minuti
Sekunde

17. maj 2023.