Ruski gas preplavljuje Evropu

Ispostavilo se da sama politička volja i kreiranje projekata poput Vertikalnog koridora nisu dovoljni za distanciranje od ruskog gasa , već to mora da želi i tržište. Ono što kompanije vide jeste da je ruski gas jeftiniji nakon što Gasprom snizi cene, da im idu u prilog kratkoročni poslovi gasovoda, a ne dugoročni LNG ugovori. Susedne zemlje dobijaju gas direktno od Rusa, i to jeftinije, preko gasovoda Turski tok, bez potrebe za tranzitnom ulogom Grčke kao izvoznika LNG-a.

U vreme početka rusko-ukrajinskog rata govorilo se o prekidu tokova ruskog gasa sa severa na jug. To je bilo vreme kada je Grčka preuzela vodeću ulogu kao izvoznik prirodnog gasa na Balkanu, pri čemu je snabdevanje Bugarske zavisilo isključivo od nas. Dve godine kasnije, doživljavamo poricanje namera i očekivanja.

U prvoj polovini 2024. prihodi za Rusiju od prodaje gasa i nafte porasli su za 41% na godišnjem nivou, na 65 milijardi dolara. U junu je ruski LNG uvožen u EU, u količinama većim od američkih, sa sve brojnijim tankera koji su pravili rutu od sibirskog poluostrva Jamal do glavnih evropskih terminala Holandije, Belgije, Francuske, Španije, kao i do Revithousa u Grčkoj.

U našoj zemlji je udeo ruskog gasa na nivou pre invazije, na 60 odsto, kako je nedavno izjavila generalna direktorka DESFA Marija Rita Gali. Pre dve godine te količine su bile skoro na nuli.

Raskorak izmedju namera i stvarnosti

Samo iz Sidirokastra, odnosno kroz gasovod Turski tok, kojim se prenosi isključivo ruski gas, u junu je ušlo 50% ukupnih količina u zemlji. Zajedno sa Revithousom, procenat je dostigao 58%.

Jeftin, nesankcionisani ruski prirodni gas preplavljuje Evropu, podriva svaki pokušaj nezavisnosti od Moskve i pokazuje distancu između onoga u šta je evropsko rukovodstvo želelo da veruje i stvarnosti. On sabotira razvoj Vertikalnog koridora prirodnog gasa, trase dužine više od 1.000 km, od Egeja do ruskog dvorišta, odnosno od Grčke do Ukrajine, pošto kompanije trenutno izbegavaju da preuzmu takve obaveze, posebno dugoročne.

Vertikalni koridor

Indikativno je da na tržišnom testu, koji je pre nekoliko dana pokrenula DESFA za povećanje kapaciteta na ulaznim i izlaznim tačkama zemlje, odnosno za opredeljenje kapaciteta na Vertikalnom koridoru, nije bilo ni najmanjeg interesovanja od strane korisnika. Slične procedure (do 12. jula) vode i menadžeri susednih zemalja u okviru projekta Vertikalni koridor, ne očekujući, međutim, upadljivo drugačije rezultate.

Ispostavilo se da sama politička volja nije dovoljna da se odvoje od Rusije i kreiraju projekti poput Vertikalnog koridora, već to mora da želi i tržište. Ono što kompanije vide jeste da je ruski gas jeftiniji nakon što Gasprom snizi cene, da im idu u prilog kratkoročni poslovi gasovoda, a ne dugoročni LNG ugovori, i naravno da se ne očekuju sankcije Brisela u Moskvi, uprkos povremenim najavama evropskog rukovodstva.

Revithousa

Već neko vreme zvone zvona. Ono što se poslednjih meseci dešava sa tečnim gasom na objektima Revithousa je znak da su zlatni dani LNG-a stvar prošlosti. U aprilu nijedan brod nije uplovio u bazu DESFA. U martu su stigle samo dve pošiljke, umesto prvobitno planirane tri, u junu su takođe bile dve, umesto prvobitne tri, dok je slika za jul slična.

Dovoljno je pomisliti da su u srcu energetske krize, 2022. godine, slotovi u Revitousi bili traženi, a zakupnine su dostigle čak četiri miliona evra. Sada je sve više praznih. Korisnici sajta otkazuju rezervacije i radije gube novac iz slotova plaćenih zlatom, birajući da jeftiniji ruski gas dovoze preko stanice Sidirokastro Serres, glavne kapije grčko-bugarske granice, gde se grčki sistem povezuje sa Turskim tokom Niko na tržištu, kako kažu izvori iz DESFA-e, trenutno nije voljan da se obavezuje na dugoročne kapacitete na izlaznim tačkama zemlje. Međutim, slika za izlazne tačke Turske je potpuno drugačija.

Povoljnije cene ruskog gasa

Na tački interkonekcije Turska-Bugarska, obaveza kapaciteta za 2024-2025 dostiže 100%. Na pitanje kako se to objašnjava, odgovor se vezuje za jeftin ruski gas, koji je prekršten u turski, koji se izvozi od suseda do Mađarske i efektivno poništava planove EU koji su u publikovani.

Istovremeno, iz potpuno istih razloga, a to su znatno niže cene ruskog gasa, pao je i grčki izvoz na Balkan. Računovodstveni podaci DESFA-e za prvi kvartal pokazali su da smo izvezli samo 0,29 TWh, odnosno manje količine nego prošle godine za 94,89%, što je trend koji se nesmanjuje u šest meseci.

Odgovor je da susedne zemlje dobijaju gas direktno od Rusa, i to jeftinije, preko gasovoda Turski tok, bez potrebe za tranzitnom ulogom Grčke kao izvoznika LNG. One su nezgodne istine za one koji su verovali drugačije.

Pokušaj EU da se masovno odvikne od ruskog gasa trajao je nešto više od godinu dana, isto kao i energetska kriza iz 2022. godine.

Svima je dobro

Istina je da je ono što se dešava sa ruskim gasom win-win situacija EU, jer je relativno jeftin gas smirio energetska tržišta, evropske vlade, pošto je skupa energija prošlost, ali i evropske građane, jer imaju relativno niske cene struje.

Nije jasno kakvu će politiku voditi nova Evropska komisija, ako i kada bude uspostavljena. Za sada, EU nastavlja sa ovim dvostrukim ukrštanjem, direktno finansirajući Ukrajinu, indirektno Rusiju, i istovremeno politički i finansijski podržavajući infrastrukturu koja ima za cilj energetsku nezavisnost kontinenta od Moskve, ali i koja je otkazana u praksi – od trenutka povratka ruskog gasa.

Snabdevanje Evrope gasom i LNG-om

Izvor: Energia

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti