Gasprom povećao izvoz i isporuke gasa

Ruski Gasprom smanjuje tranzit gasa u Evropu preko Ukrajine

Ruski energetski gigant Gasprom je u periodu od 6. do 16. januara smanjio isporuke gasa Evropskoj uniji preko Ukrajine, u odnosu na drugu polovinu prošle godine. U četvrtak će doći do dodatnog smanjenja isporuka.

Ruski energetski gigant Gasprom je u četvrtak saopštio da će tog dana isporučiti 25,1 milion kubnih metara (mcm) gasa u Evropu preko Ukrajine. Time će dodatno smanjiti svoje isporuke Evropskoj uniji, piše Natural Gas World.

Izvoz ruskog gasa u Evropu putem gasovoda je tokom 2022. godine pao je na najniži nivo u postsovjetskom periodu, pošto su isporuke najvećem kupcu smanjene zbog sukoba u Ukrajini i sumnje na sabotažu koja je oštetila glavni gasovod.

Gasprom je već u utorak smanjio protok na 32,6 miliona kubnih metara, što je skoro 8% manje u odnosu na prethodnih nekoliko dana.

Kompanija je u periodu od 6. do 16. januara isporučivala preko Ukrajine između 35,4 i 35,5 miliona kubnih metara gasa, a tokom većeg dela druge polovine prošle godine i prva tri dana 2023. godine je izvozila više od 40 miliona kubnih metara dnevno.

Kremlj je Gaspromu uputio pitanja o smanjenju isporuke gasa u Evropu preko Ukrajine poslednjih dana, rekavši da je to komercijalna stvar.

„Ovo je pitanje za kompaniju… govorimo o komercijalnim isporukama, ovo su korporativne informacije“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov tokom dnevnog konferencijskog poziva.

Trgovac gasom, koji se bavi trgovinom gasom na tranzitnoj ruti Ukrajine sa zapadnim kompanijama, rekao je da je trenutna situacija kombinacija dva faktora: niže potražnje za gasom i blage zime s jedne strane i uništavanja poverenja kupaca u Gasprom kao pouzdanog snabdevača, s druge strane.

Italijanska energetska kompanija Eni saopštila je u četvrtak da kompanija nema problema sa snabdevanjem gasom iz Rusije.

Gasprom nije odgovorio na zahtev za dodatni komentar.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti