Ruski Rosatom gradiće i drugu nuklearku u Turskoj

Ruska državna korporacija Rosatom će izgraditi prvi blok nuklearne elektrane Akuju u Turskoj naredne godine, a sva četiri reaktora počeće sa radom 2028. godine. U toku su pregovori da Rosatom gradi i drugu nuklearnu elektranu u Turskoj.

Turska očekuje da će prva nuklearna elektrana u Akuju, koju gradi korporacija Rosatom, početi sa radom sledeće godine, izjavio je turski ministar energetike i prirodnih resursa Alparslan Bajraktar na brifingu u Ankari, prenose turski mediji.

Zbog ogromnog iskustva ruske kompanije, stečenog tokom projekta izgradnje prve nuklearne elektrane Akuju u južnom delu zemlje, predstavnici Turske pregovaraju sa Rosatomom o izgradnje i druge nuklearne elektrane. Ona će biti u regionu Sinop u severnoj Turskoj, na obali mora, rekao je Bajraktar.

NE Akuju najveća zajednička investicija Turske i Rusije

Akuju je prva nuklearna elektrana koja se gradi u Turskoj, dodaje BTA.

Projekat je realizovan na osnovu međuvladinog sporazuma o saradnji koji je potpisan između Rusije i Turske 12. maja 2010. godine. U aprilu je Nuklearna elektrana (NE) Akuju zvanično dobio status nuklearne lokacije.

Gradilište prvog reaktora otvorili su krajem aprila, daljinskim putem, predsednici dve zemlje, Redžep Taip Erdogan i Vladimir Putin.

„NE Akuju je najveća zajednička kapitalna investicija Turske i Rusije”, rekao je Erdogan na ceremoniji.

Četiri reaktora NE Akuju počeće da rade do 2028.

Sva četiri reaktora nuklearne elektrane počeće da rade do 2028. godine. Predsednik Erdogan je u svoje i ime turske države zahvalio Rusiji na izgradnji NE Akuju.

Ruski predsednik je zauzvrat rekao da će Rusija nastaviti da snabdeva Tursku energetskim resursima, posebno gasom. Najavio je da će se isporuke ruskog gasa trećim zemljama vršiti putem sporazuma nakon izgradnje gasnog čvorišta u Turskoj.

Predsednik Putin je istakao da registracijom NE Akuju kao nuklearnog objekta Turska „ulazi u klub razvijenih zemalja”.

Izvor: Business.dir.bg

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti