RWE ulazi u poslove sa vodonikom

Vodonik je trenutno jedino rešenje za dekarbonizaciju energetski intenzivnih industrija, kaže Markus Kreber, prvi čovek RWE-a, otkrivajući da je ova kompanija sa vladom razgovarala „o regulatornom okviru potrebnom za pokretanje ekonomiju vodonika u razvoju. Proizvodimo zelenu električnu energiju, možemo da skladištimo i transportujemo vodonik, možemo da ponudimo kupcima rešenja za preuzimanje“.

Markus Kreber (Markus Krebber), budući izvršni direktor nemačke kompanije RWE naglasio je važnu ulogu koju bi vodonik mogao igrati u dekarbonizaciji energetski intenzivnih industrija.

U razgovoru za CNBC Kreber, trenutni glavni finansijski direktor RWE-a, opisao vodonik kao „definitivno jedno od naših područja dugoročnog rasta. Naš optimizam zasniva se na činjenici da je, trenutno, vodonik jedino tehničko rešenje za dekarbonizaciju delova energetski intenzivne industrije, vazduhoplovstva, pomorstva, ali i transporta teških tereta“, rekao je Kreber, dodajući da je njegova kompanija „veoma dobro pozicionirana i spremna da u ovom sektoru zauzme značajno mesto“.

Opisan od strane Međunarodne agencije za energiju kao „svestrani nosač energije“, vodonik ima raznovrstan spektar primene i može se koristiti u sektorima kao što su industrija i transport. Vodonik se može dobiti na više načina. Jedna od metoda uključuje upotrebu elektrolize, električnom strujom koja „cepa” vodu na kiseonik i vodonik.

Ako električna energija koja se koristi u procesu za dobijanje vodonika dolazi iz obnovljivih izvora poput vetra ili sunca, onda se to može opisati kao „zeleni“ ili „obnovljivi“ vodonik.

Poslednjih godina brojne velike industrijske kompanije najavile su planove da integrišu zeleni vodonik u svoje poslovanje. Pored toga, velike ekonomija, pa i Evropska unija, postavile su planove za instaliranje najmanje 40 gigavata (GW) obnovljivih elektrolizatora vodonika do 2030. godine.

Kreber je rekao da će proći nekoliko godina do prvog značajnog ulaganja i dobiti RWE-a u njegovom poslovanju sa vodonikom. Navodeći da je RWE sa vladom, razgovarao o regulatornom okviru potrebnom za „pokretanje“ onoga što je opisao kao „ekonomiju vodonika u razvoju” Kreber je rekao: „Proizvodimo zelenu električnu energiju, možemo da skladištimo (i) transportujemo vodonik, možemo da ponudimo kupcima rešenja za preuzimanje“.

Iz RWE-a su u utorak saopštili da do kraja sledeće godine žele da povećaju svoj kapacitet vetra i sunca na 13 GW, što je povećanje za 4GW u odnosu na sadašnji kapacitet. Kompanija je već uključena „u nekih 30 projekata za vodonik“.

Izvor: CNBC

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.