RZS napravio Registar industrijskih zona

Republički zavod za statistiku napravio je Registar industrijskih zona u Republici Srbiji, kako bi se poboljšalo privlačenje stranih investicija i pomogao razvoj privrednih aktivnosti u Republici Srbiji.

Uzimajući u obzir značaj industrijskih zona za privlačenje stranih investicija i razvoj privrednih aktivnosti u Republici Srbiji, kao i činjenicu o nepostojanju dovoljno informacija o njihovom prostornom rasporedu, infrastrukturnoj opremljenosti i ostalim ključnim podacima, formiranje registra industrijskih zona se pokazalo neophodnim, navedeno je u saopštenju Republičkog zavoda za statistiku (RZS), koji je tokom novembra 2020. godine, sproveo istraživanje pod nazivom Registar industrijskih zona u Republici Srbiji.

Sačinjen je istoimeni dokument. Prikaz podataka kojima raspolaže Registar industrijskih zona možete videti na sledećem linku Registar industrijskih zona.

Okvir za ovo istraživanje su činile sve lokalne samouprave (kao najbolji poznavaoci situacije u ovoj oblasti na terenu) na teritoriji centralne Srbije i Vojvodine (lokalne samouprave sa teritorije AP Kosova i Metohije nisu bile uključene u ovo istraživanje). Odziv je bio 100%.

Industrijske zone, kao gradsko, opštinsko ili zemljište u javnoj svojini, namenjeno za smeštanje industrijskih kapaciteta i privlačenje investicija, finansirano javnim sredstvima i opremljeno neophodnom infrastrukturom, za obavljanje poslovnih aktivnosti, predstavljaju privredni potencijal Republike Srbije. Iz tog razloga, RZS je doneo odluku o formiranju posebnog registra industrijskih zona, koji će biti ažuriran u redovnoj dinamici.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti