S. Makedonija: Ekolozi i institucije u klinču zbog solarne energije

Ovih dana u makedonskoj javnost su izneta dva suprotstavljena stava u vezi sa procedurom i postupcima korišćenja energije sunca. Iz organizacije „Zeleni humani grad” tvrde da će objekti za postavljanje fotonapona naneti nenadoknadivu štetu životnoj sredini. U Ministarstvu saobraćaja, pak, ističu da su usvojene sve procedure u cilju očuvanja životne sredine i da su saglasnost na njih prethodno dali i ekolozi.

Da li širenje zelene energije donosi više koristi ili štete životnoj sredini? Energetska kriza i nedostatak električne energije iz domaće proizvodnje naterali su Vladu Severne Makedonije da unese izmene u zakonsku regulativu, kako bi bila olakšana procedura ugradnje fotonaponske energije na pojedinačne zgrade, kolektivne i poslovne objekte.

Najveća promena koja je napravljena jeste da će građani i kompanije moći da postavljaju fotonaponske uređaje za proizvodnju struje na krovovima bez traženja saglasnosti lokalne samouprave.

Pojednostavljena procedura

Pored pojednostavljenja procedura, koje su predviđene Zakonom o građenju, predviđeno je da se fotonaponska jedinica može postavljati u individualne stambene objekte do šest kilovata, a kod pravnih lica – do 40 kilovata. Investitori samo treba da obaveste matičnu opštinu i dostave izvod iz Centralnog registra ako se radi o firmi, ili kopiju lične karte za fizičko lice. Biće potreban i vlasnički list na objekat ili ugovor sa vlasnikom objekta, kao i osnovni projekat za postavljanje fotonaponske elektrane.

Ovi i drugi amandmani usvojeni su po skraćenoj proceduri u Skupštini prošlog meseca. Međutim, kako napominju ekološka udruženja i aktivisti, iza zida pojedonstavljenja procedura za postavljanje fotonaponskih elektrana biće nekontrolisana izgradnja objekata različite namene, za koje se neće primenjivati nikakva pravila (ni prostorni plan, niti zaštita šuma i poljoprivrednog zemljišta).

Ekolozi negoduju

U tom pravcu reaguju i iz organizacije „Zeleni humani grad”, koja navodi da su objekti za postavljanje fotonapona napravljeni da zadovolje interese krupnog kapitala, što će naneti nenadoknadivu štetu životnoj sredini. Primena novih zakonskih rešenja će omogućiti legalizaciju nelegalnih industrijskih objekata iz prerađivačke i zagađujuće industrije, ukoliko u roku od godinu dana od podnošenja zahteva za legalizaciju na svoje krovove postave fotonaponske elektrane – upozoravaju iz ekološke organizacije.

„Zeleni humani grad” ima komentare i na najnoviju verziju Urbanističkog pravilnika, koji je stigao od Ministarstva saobraćaja i veza, a koji je i dalje otvoren za izmene. Novim predloženim izmenama i dopunama pravilnika, fotonaponsko postrojenje može da se postavi na parceli koja se vodi kao prvoklasno poljoprivredno zemljište, bez ikakvih problema i procedure. Dakle, zemljište ne mora da se pretvara u građevinsko (navodno u imovinskom listu zadržava svoju osnovnu namenu: poljoprivredno, šumarsko i dr).

U međuvremenu će se netraženjem konverzije zaobići uobičajeni postupci zaštite poljoprivrednog zemljišta i šuma i dobijanje saglasnosti od ministarstva. To znači, kako objašnjavaju u ovoj ekološkoj organizaciji, da je moguće da se preskoče svi postupci koji se odnose na zaštitu visokorodnih šuma, zaštitu kvalitetnog poljoprivrednog zemljišta, pravila za parcelaciju, pravila saobraćajnog pristupa, i da ne važi nikakav prostorni plan.

Odgovor ministarstva

U odgovoru Ministarstva saobraćaja i veza na primedbe ekologa kaže se da su u „javnosti iznete manipulativne i netačne informacije u vezi sa postupcima za izmene i dopune Urbanističkog pravilnika”. Rukovodeći se transparentnošću procedura, Ministarstvo saobraćaja i veza uspostavilo je redovnu praksu za uključivanje stručne javnosti i civilnog sektora i svih drugih zainteresovanih lica u proces pripreme zakonskih i podzakonskih akata.

„Nejasna je reakcija udruženja građana „Zeleni humani grad “ povodom uključivanja u izmene Pravilnika o uređenju prostora, zbog činjenice da su u stručnoj raspravi održanoj u ministarstvu 22. oktobra 2022. godine iznete određene sugestije i sa njima su se usaglasili svi prisutni. Usklađenost je dao i „Zeleni humani grad” za šta postoji i elektronski zapis. Iz tih razloga je neshvatljiva reakcija ove organizacije na primedbe koje su prethodno prihvatili i na koje su dali pristanak, navodi se, između ostalog, u odgovoru Ministarstva saobraćaja.

U resornom ministarstvu ističu da se Pravilnik za urbanizam, koji je još u fazi pripreme, sprovodi isključivo u transparentnoj proceduri. Dodaju i da se Vlada i ministarstvo snažno zalažu za pojednostavljenje svih procedura kako bi se smanjio uticaj energetske krize i zaštitio životni standard građana, a da pritom ne utiče na zagađenje životne sredine.

Izvor: Nova Makedonija

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti