S. Makedonija: Energetskom transformacijom do čistijeg vazduha

Rešenje problema u vezi sa zagađenjem vazduha jeste energetska transformacija i to je prioritet Vlade. Za godinu dana pušten je u rad 141 megavat obnovljivih izvora energije, a do kraja ove godine je planirano još 300 megavata, poručio je makedonski premijer Dimitar Kovačevski.

Pitanje zagađenja vazduha nije pitanje koje se može rešiti u periodu od 12 meseci, jer je akutno već́ 50 – 70 godina. Najveći razlog za veliko zagađenje u svim većim gradovima tokom zimskih meseci jeste grejanje domaćinstava na čvrsta goriva poput drveta i drugih koja još više zagađuju. Ono što država radi, a trebalo bi da rade i opštine, jeste energetska transformacija države, rekao je premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski.

„Dokazali smo da ako imate volju, ako imate zalaganje i ako imate znanje, možete da krenete i idete u transformaciju. Ilustracije radi, tokom mog premijerskog mandata pušten je u rad 141 megavat obnovljivih izvora energije, a do kraja ove godine ćemo pustiti 300 megavata. Skoro polovina kapaciteta REK Bitola proizvodi struju na ugalj, rekao je Kovačevski.

Aktuelni projekti

On je podsetio da je već́ u gradu Bitolju počela izgradnja toplovoda, koji će obezbediti grejanje domova parnim grejanjem, slično kao u Skoplju, ali sa još modernijom tehnologijom.

„Cevi su već isporučene, a posle toga slede još dve faze. Obezbeđeno je finansiranje KvF banke u iznosu od 40 miliona evra i sopstvena sredstva ESM-a u iznosu od sedam miliona evra. To je prioritet za Vladu, s obzirom da je Bitolj grad u kome se proizvodi osnovna energija za državu, a imajući u vidu da imaju sve preduslove, a da se time niko do sada nije bavio. Želim još jednom da čestitam zaposlenima u REK Bitolja na tome što su prvi put posle dugog niza godina, da ne kažem decenija, puštena u rad sva tri bloka REK Bitola, kaže makedonski premijer.

Kako ističe, na sastanku rukovodstva sa predsednikom Pendarovskim postignut je plan iz koga su proistekle praktično sve mere i aktivnosti u protekla tri meseca, kao što je subvencionisanje struje, puštanje u rad svih proizvodnih kapaciteta u zemlji, obezbeđivanje nesmetanog snabdevanja energijom i liberalizaciju snabdevanja energijom u zemlji.

Izgradnja gasovoda

„Neophodno je da te aktivnosti budu nastavljene. Ilustracije radi, ova Vlada je uspela da kompletno završi gasovod od Židilova do Bitolja, čime je obezbeđeno da u Bitolju sada ima prirodnog gasa i gde će u kogeneracionom postrojenju moći da se proizvodi električna, ali i toplotna energija kao što se to radi u Skoplju, preko TE-TO. U završnoj fazi je izgradnja gasovoda do zapadnog dela zemlje, odnosno kraka koji vodi ka Tetovu, za šta su obezbeđena finansijska sredstva. Isto važi i za ostale krake, koji su praktično magistralni, a onda će biti na opštinama da zajedno sa državom obezbede infrastrukturu koja će moći da omogući grejanje gradova na parno grejanje”, ističe premijer.

On je dodao da je već postojao tender na koji su se javile dve turske kompanije za gasifikaciju gradova. Trenutno se, kaže, razmatra pitanje da li je gradovima potrebna gasifikacija svakog doma ili kogeneracije na ulazu u gradove koje će proizvoditi toplotnu i električnu energiju, a zatim će biti napravljena toplovodna mreža do domova, što je više savremeni koncept primenjen u Sjedinjenim Državama i evropskim zemljama.

Ubrzane procedure za solarne panele

Kovačevski je ukazao i na promenu uredbe ubrzavanjem procedure za postavljanje fotonaponskih elektrana iznad domaćinstava i za preduzeća, a to potvrđuju i dozvole koje je izdala Komisija za energetiku.

„Potrebno je da u tom pravcu nastavimo, kako bismo imali struju iz obnovljivih izvora energije, da izvršimo zamenu mazuta i drugih visokozagađujućih energenata gasom i da nastavimo sa izgradnjom energetskih kapaciteta koji će omogućiti osnovnu energiju koja nije iz obnovljivih izvora energije, uključujući hidroelektrane i gasne elektrane, kaže makedonski premijer Dimitar Kovačevski.

Izvor: Biznis vesti

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti