S. Makedonija: Fabrika za električna vozila u Tetovu vozi u rikverc?

Iako je gradnja fabrike za električna vozila u Tetovu trebalo da počne za osam nedelja - od 13. avgusta 2022. godine, kada je najavljena, do toga još nije došlo. Pripreme za realizaciju projekta „E - Go" u kome država mora da obezbedi 33 odsto vrednosti investicije ili oko 45 miliona evra, odvijaju se po planu, poručuju iz nadležnih institucija.

U obećanoj fabrici za proizvodnju električnih automobila u Tetovu i posle pet meseci stoji samo „kamen temeljac“. Iako je bilo planirano da radovi na njenoj izgradnji krenu u roku od osam nedelja, računajući od 13. avgusta 2022. godine, osim lopate predsednika Skupštine, premijera, ministara, direktora i partijskih čelnika, na parceli za „E – Go“ u tehnološko-industrijskoj razvojnoj zoni u Tetovu nema drugih mašina.

Podsećanja radi, na godišnjici Ohridskog okvirnog sporazuma, državni vrh se pojavio na svečanosti za fabriku u kojoj je država partner u projektu i mora da obezbedi 33 odsto vrednosti investicije ili oko 45 miliona evra. Ipak, vlasti garantuju da postoje mere zaštite da novac iz budžeta namenjen ulaganju u nemačku fabriku ne propadne.

Prekršena tri roka

„Da li ta industrija ima perspektivu svetskog tržišta? Da. Da li je ekološki održiv? Da. Da li će to stvoriti novu perspektivu za mlade? Da“, rekao je Fatmir Besimi, ministar finansija, u avgustu prošle godine.

Iako su tri puta kršeni rokovi za početak izgradnje, u Direkciji za TIRZ i dalje tvrde da sve ide po planu i da će izgradnja fabrike uskoro početi. Kažu da su angažovali spoljne revizore da prate dinamiku.

I pored pompe Vlade prema nemačkoj kompaniji „E-Go“, ni u Ministarstvu privrede ne navode kada se očekuje izgradnja fabrike. Očekivalo se da će biti puštena u upotrebu za godinu i po dana.

Procedure završene

„Pošto se radi o velikom objektu, spojene su četiri postojeće parcele na području Tetova. Procedure su završene, odobrena je građevinska dozvola gde mogu da počnu građevinske aktivnosti“, rekli su u Ministarstvu privrede.

Inače, kompanija ne uživa reputaciju značajnog proizvođača električnih automobila na svetskom tržištu. Ono što je domaćoj javnosti najavljivano kao velika fabrika, na sajtu same kompanije „E-Go“ je opisano kao mikrofabrika u S Makedoniji.

Izvor: Alsat

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti