S. Makedonija: Izmenom zakonske regulative do više krovnih fotopanela

Nevladine organizacije pozivaju nadležne u Severnoj Makedoniji na poboljšanje propisa o obnovljivim izvorima energije u domaćinstvima. Neophodno je izvršiti izmene uredbe koja reguliše ovu oblast, kako bi fotonaponski sistemi bili isplativi i atraktivni za domaćinstva, kao i povećati ukupnu instalisanu snagu fotonaponskih sistema za domaćinstva sa 6 kW na 9 kW, pokazala su istraživanja.

Neophodno je uskladiti zakone i podzakonske akte sa trenutnim stanjem, kako bi se stvorio ambijent za povećano korišćenje obnovljivih izvora energije u domaćinstvima – proces koji će ubrzati energetsku tranziciju i ublažiti posledice klimatskih promena.

Istraživačko-informacioni centar Eko svest Skoplje, Makedonsko udruženje mladih pravnika, Institut za ekonomske i energetske politike i istraživanja, Makedonska platforma za borbu protiv siromaštva i Solarna Makedonija u periodu od novembra 2022. do avgusta 2023. godine analizirali su uslove za postavljanje razne vrste solarnih sistema na krovovima kuća.

Unapređenje energetske efikasnosti

„Cilj istraživanja je bio da se pronađu slabosti u zakonskom okviru za instaliranje fotonaponskih sistema i da se predlože konkretne izmene kako bi se stvorilo okruženje za povećanje korišćenja obnovljivih izvora energije od strane domaćinstava – proces koji će pomoći da se unapredi energetska efikasnost i ubrza tranzicija u Makedoniji”, kaže Elena Nikolovska, koordinator klimatskog programa iz Eko-svesti.

Tokom izrade analiza metodologijom fokus grupa sprovedeno je istraživanje među građanima kao i poređenje regulative sa zemljama regiona u cilju pronalaženja uspešnih primera. Stručnjaci su pripremili i detaljnu tehno-ekonomsku analizu rentabilnosti ugradnje fotonaponskih, fototermalnih i termičkih sistema za domaćinstva. Postoje ozbiljne praznine u zakonskoj regulativi, neusaglašenost terminologije sa postojećim raspoloživim tehnologijama i kapacitetima i neusaglašenost sa drugim relevantnim zakonskim i podzakonskim aktima koji predstavljaju prepreku građanima da koriste blagodeti obnovljivih izvora energije.

Neophodna izmena Uredbe

Neophodno je izvršiti izmene Uredbe o obnovljivim izvorima energije, kako bi fotonaponski sistemi bili isplativi i atraktivni za domaćinstva, kao i povećati ukupnu instalisanu snagu fotonaponskih sistema za domaćinstva sa 6 kW na 9 kW. Takođe, potrebno je i da se izmeni formula za vrednovanje viška proizvedene električne energije tako da otkupna cena viška električne energije iz fotonaponskog sistema bude ista kao i cena po kojoj domaćinstva kupuju električnu energiju od univerzalnog snabdevača.

Neke od ključnih izmena koje bi trebalo predvideti u zakonu o građevinarstvu odnose se na proceduru ugradnje drugih vrsta solarnih sistema kao i uvođenje obaveze ugradnje fotonaponske elektrane prilikom izgradnje nove zgrade, odnosno tokom rekonstrukcija objekata.

Preispitivanje sistema subvencionisanja

Mora se preispitati sistem subvencionisanja troškova solarnih toplotnih kolektorskih sistema, posebno pravilo prvi dođe-prvi uslužen, koje je nesvrsishodno. Predlažemo da se raspodela naknade vrši po principu da sva lica koja su se prijavila i ispunjavaju uslove dobiju naknadu za deo troškova u visini srazmerno sredstvima predviđenim programom.

S obzirom na to da se u energetskom sektoru trenutno odvijaju važni procesi promena u cilju ubrzanja energetske tranzicije i usklađivanja sa evropskim zakonodavstvom, upućeno je i otvoreno pismo sa preporukama Vladi, u cilju smanjenja i ublažavanja posledica klimatskih promena i poboljšanja kvaliteta vazduha u zemlji.

Izvor: Nezavisen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti