S. Makedonija: Moguće zimske varijacije cena struje

Makedonski građani i privrednici suočavaju se sa neizvesnošću da li će biti redovnog snabdevanja strujom iz domaće proizvodnje i koliko će ih to koštati. Prema najavama nadležnih institucija i procenama stručnjaka, moguće je više scenarija što se tiče cena struje, ali se planske restrikcije ne najavljuju.

Ostalo je nešto više od mesec dana do Nove godine, a makedonski građani i privreda suočavaju se sa neizvesnošću da li će biti redovno snabdevanje strujom iz domaćih objekata i koliko će ih to koštati. Nadležni, koji pomno prate stanje u domaćim energetskim bilansima, proteklih dana su davali različite procene o tome da li će biti novih i viših cena struje za potrošače koje snabdeva regulisano tržište električne energije.

 Iz ovoga proizilazi da se u zimskom periodu može očekivati nekoliko scenarija za snabdevanje električnom energijom, a njihova realizacija bi različito uticala na životni standard građana i privrednu aktivnost preduzeća.

Nekoliko scenarija poskupljenja

Prvi scenario, za koji već́ postoji konačna odluka energetskih vlasti u Makedoniji, jeste da se PDV na račune za utrošenu struju poveća sa sadašnjih pet, na deset odsto. Drugi scenario, kako najavljuje najveći proizvođač električne energije, odnosno REK-Bitola, je da u narednim mesecima očekujemo „minimalno povećanje” cene struje po kilovat-času. Ali, neizvesno je koliko će to biti, jer čekamo računice Regulatorne komisije za energetiku. U slučaju da im se ne priznaju veći troškovi proizvodnje domaćih energetskih kapaciteta, ostaje „scenario“ koji zagovaraju regulatori, a to je da se iskoriste sve mogućnosti za sprečavanje novog poskupljenja.

Sledeći scenario se odnosi na kretanje cene električne energije na svetskom tržištu. U slučaju uzlaznih trendova, kao u zimskom periodu zbog velike potražnje, povećanje cene električne energije biće neizbežno.

Isplativiji uvoz struje

Ministar privrede Krešnik Bekteši rekao je da građani od 1. januara neće imati povećane račune, a kompanije će najverovatnije imati smanjene račune. U ovom slučaju, kako je naglasio, isplativije je uvoziti struju nego puštati u rad TEC-Negotino.

„TEC-Negotino će poslovati u trenutku kada bude isplativo za građane. Ako se uzme u obzir cena sadašnja cena mazuta,, cena proizvodnje struje po megavat-času TEC Negotino je oko 240-245 evra, a prošle nedelje smo uvozili 205 evra po megavat-satu. Govorim o prosečnoj ceni, ne dnevnoj. Trenutno je jeftinije uvoziti nego da radi TEC-Negotino”, rekao je Bekteši.

Kako je rekao, obezbeđene su rezerve mazuta i već se rade sve pripreme za kontinuirano puštanje u upotrebu tokom grejne sezone. Ministar je poručio da građani mogu da budu mirni, da su sve pripreme obavljene i da će snabdeveni strujom biti kontinuirano.

„Računa se da od 1. januara neće biti poskupljenja struje za domaćinstva, a verovatno će doći do pojeftinjenja za male potrošače – dodao je Bekteši.

Zaštita budžeta

Iz makedonske Vlade saopštavaju da se donose odluke o zaštiti budžeta i obezbeđivanju nesmetanog snabdevanja građana električnom energijom. To će važiti do kraja grejne sezone, kako za struju tako i za toplotnu energiju, a građani neće imati uvećane račune od 1. januara, dok će kompanije, verovatno, imati smanjene račune.

Posle najava direktora REC-a „minimalnih korekcija cene struje“, predsednik Regulatorne komisije za energetiku Marko Bislimoski izneo je stav protiv povećanja cene struje za domaćinstva od Nove godine.

„Protivim se poskupljenju struje. Prvo treba da napravimo analizu, da vidimo kako se na regulisanom tržištu obezbeđuju potrebe malih potrošača i domaćinstava i kako je planirano da se to obezbedi sledeće godine. Kada se usled spoljnih uticaja javila potreba za povećanjem cene struje, pre svega zbog poskupljenja uvoza, a ESM je pre dve godine imao neodrživu cenu od 34 evra po megavat-satu, Regulatorna komisija za energetiku je povećala cenu struje, nismo bežali od odgovornosti”, podsetio je je Bislimoski.

Analiza, pa odluka

Ali sada je, kako kaže,  potrebno analizirati šta se desilo 2022. godine, kakav je plan za 2023. godinu, pa, zatim, doneti odgovarajuće odluke. Sada treba videti kako će se uvođenje blok tarifa odraziti na cenu struje za domaćinstva. Osim toga, kako objašnjava, pošto sve više građana ulaže u energetsku efikasnost, biće manja potrošnja, što će značiti da će ESM imati viškove koje može da proda i pokrije negativan bilans.

Nakon izjave ministra privrede Bektešije, direktor ESM-a Vasko Kovačevski je obrazložio svoje stavove o minimalnoj korekciji iznad uslova energetskih tržišta u Evropi.

Fokus na domaćoj proizvodnji

„Cene električne energije formiraju cene energenata. S obzirom na to da smo povećali troškove proizvodnje i povećali cene energenata, imamo dodatne količine struje koje treba da proizvedemo, neke možda treba i nabaviti. Pretpostavljam da se očekuje da će doći do poskupljenja struje, ali sada ulažemo sve napore da to bude malo, minimalno ili blago povećanje“, rekao je Kovačevski.

Kovačevski kaže da će se ESM u narednom periodu fokusirati na povećanje domaće proizvodnje kako bi se dobila niža proizvodna cena. Za sada mogućnost restrikcija električne energije u zemlji nije opcija, ali su, kako upozoravaju iz Ministarstva privrede, „mogući povremeni ispadi iz sistema zbog veće potrošnje struje u zimskom periodu „.

Stručnjaci upozoravaju i na moguće ispade blokova termoelektrane u Bitolju, zbog zastarelosti opreme.

Izvor: Nova Makedonija

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti