S. Makedonija: Nomagas, novi operator za prenos prirodnog gasa

Novoosnovani makedonski operator za prenos prirodnog gasa, Nomagas upravljaće celokupnom prenosnom mrežom u zemlji, uključujući i interkonektivne vodove prema susednim zemljama. Do kraja ove godine trebalo bi da budu puštene u upotrebu nove deonice do Gostivara i do Bitolja, sa prenosnom mrežom koja će pokriti oko 70 odsto ukupne stanovništva u zemlji.

Akcionarsko društvo Nomagas je novo državno preduzeće u Severnoj Makedoniji, odnosno operator za prenos prirodnog gasa na celoj teritoriji zemlje. Novoformirano preduzeće je nastalo kao kombinacija NER-a i AD Gama. To znači da državno preduzeće za izgradnju gasifikacije, kao i ono za prenos prirodnog gasa, od pretposlednjeg dana prošle godine više ne postoje kao zasebne celine.

„U skladu sa Zakonom o energetici, od 30.12.2022. godine dva akcionarska društva A.D. Nacionalni energetski resursi i A.D. Gama, obe u stopostotnom državnom vlasništvu, spojile su se u novoformirani AD Nomagas. A.D. Nomagas je operator prenosa prirodnog gasa širom zemlje.

Nove deonice gasovoda

„Ovaj operator će upravljati celokupnom prenosnom mrežom u zemlji, uključujući i interkonektivne vodove prema susednim zemljama“, kažu u Vladi.

Kako se navode, prema planu novoosnovanog operatera – do kraja ove godine bi trebalo da budu puštene u upotrebu nove deonice do Gostivara i do Bitolja, sa prenosnom mrežom koja će pokriti oko 70 odsto ukupne stanovništva u zemlji. U narednom periodu biće izgrađeni i interkonektivni vodovi prema Grčkoj, Srbiji, Kosovu i Albaniji.

Vlasnička transformacija

Celokupni osnivački ulog u novo akcionarsko društvo iznosi 58.357.000 evra, odnosno radi se o 583.570 akcija nominalne vrednosti po sto evra.

Kako je saopšteno iz Pres službe makedonske Vlade, ovim akcionarskim društvom upravlja Odbor direktora, a za izvršnog člana odbora imenovan je Bajram Redžepi, dosadašnji direktor NER-a.

Podsećanja radi, za realizaciju gasovodnog sistema bio je zadužen National Energi Resources, a za prenos prirodnog gasa GA-MA, koji je nedavno u potpunosti kupila država od Makpetrola.

Izvor: Pari

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti