S. Makedonija: Testiranje rada toplana i na dizel gorivo

U cilju redovne isporuke toplotne energije u zimskom periodu, Elektrane Severne Makedonije (ESM) proveriće da li toplane Istok i Zapad, nedavno preuzete u zakup, mogu da rade na dizel, ukoliko dođe do problema u snabdevanju prirodnim gasom. Probno prebacivanje toplana na drugi režim rada obaviće se naizmenično, da ne bi došlo do prekida u grejanju domaćinstava.

Kako bi snabdevanje tokom grejne sezone u glavnom gradu Severne Makedonije bilo sigurno u slučaju nestašice gasa, Elektrane Severne Makedonije (ESM) testiraće da li toplane Istok I Zapad, nedavno preuzete u zakup, mogu da rade na dizel. Probni period trajaće 10 dana, što omogućavaju vremenski uslovi i smanjena potrošnja toplotne i električne energije.

ESM je  već nabavio prirodni gas za toplane Istok i Zapad. Naime, nakon preuzimanja Istočne i Zapadne toplane u zakup od AD Adora, ESM je, kako je istakao Kovačevski, odmah počeo da ih priprema za drugu opciju, rad na dizel gorivo, u slučaju da nema prirodnog gasa ili da izuzetno poskupi.

Probni rad od 15. novembra

„Bićemo spremni od 15. novembra da u probnom periodu uključimo istočne i zapadne toplane na dizel gorivo, kako bismo testirali sistem i videli da li može da radi sa ovom energijom, pošto je ranije radio na mazut, koji je ekološki manje mnogo manje prihvatljiv. To činimo da bismo bili sigurni da ćemo moći u potpunosti da zadovoljimo potrebe za toplotnom energijom u kasnijem periodu grejne sezone ili u narednim sezonama, a, takođe, i ukoliko bude bilo problema sa snabdevanjem prirodnim gasom”, rekao je Kovačevski.

On je naglasio da se u periodu kada radi privatna gasna kogeneraciona elektrana TE-TO, dobija oko 60 odsto potrebne toplotne energije za grejanje u Skoplju, a preostalih 40 odsto obezbeđuju toplane Istok i Zapad.

Bez prekida grejanja

„Upravo iz tog razloga i zbog povoljnih vremenskih uslova, plan tehničkog osoblja u ESM termoenergetici je da od 15. novembra organizuje probni period sa promenom energije i da umesto gasa koristi dizel gorivo. Prebacivanje će biti obavljeno u toku 24 sata, ali to ne znači da će u tom periodu građani Skoplja ostati bez toplotne energije. Prvo će jedna toplana biti prebačena na dizel, a zatim i druga, ali će se najveći deo toplotne energije kontinuirano dobijati iz TE-TO i neće biti smanjene isporuke toplotne energije“, precizira Kovačevski.

Cilj prelaska na drugi energent, kako je rekao, jeste da se obezbedi pouzdan rad kompanije, ali i da građani budu sigurni da će grejanja biti, bez obzira na okolnosti u vezi sa isporukom prirodnog gasa u narednom periodu.

„Potrebno je da najmanje 10 dana neka od toplana radi na dizel gorivo kako bi se poslali parametri i pregledao kompletan sistem. U obe toplane ugrađeno je po 10 novih najsavremenijih pumpi za dizel gorivo, a trenutno se čisti sistem koji je ranije korišćen za mazut. Tehničari će dati informaciju koliko će dodatnih dana biti potrebno da bi sistem mogao da funkcioniše na dizel gorivo”, istakao je Kovačevski i dodao da nabavka pumpi i čišćenje sistema košta 330 hiljada evra.

Dizel prihvatljiviji od mazuta

Direktor ESM-a je rekao da je, u slučaju nestašice prirodnog gasa, dizel lakše dostupan jer je u državnim rezervama, za razliku od mazuta koga nema na zalihama i koji mnogo više zagađuje okolinu.

Prema rečima Kovačevskog, ako toplane budu radile na dizel, proizvodnja toplotne energije biće 20 do 30 odsto jeftinija nego na gas. Međutim, iz ekoloških razloga, toplane će raditi na prirodni gas u koliko ne bude problema sa njegovom nabavkom.

Izvor: Kanal 5 TV

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti