S. Makedonija: Uvoz struje povećan zbog remonta TE

Makedonska državna elektro-energetska kompanija ESM planira da u novembru kupi 72.000 megavat-časova električne energije, dok će uvoz u decembru biti manji i iznosiće 49.600 megavat-časova, pošto se očekuje da će tada raditi sva tri bloka - REK Bitola, TEC Negotino i REK Oslomej. Skopske toplane i dalje bez dozvole za korišćenje dizela kao alterntivnog goriva.

TE Negotino je van pogona i to je dodatni razlog što struja mora da se nabavlja iz inostranstva. Iz Termoelektrane poručuju da su remontni radovi u toku i najverovatnije do 1. decembra elektrana koja radi na mazut neće isporučivati struju.

Inače, ESM je za period od 7. do 20. novembra već zaključio ugovore sa dobavljačima za kupovinu električne energije, ukupne vrednosti od devet miliona evra. Ovo je prva isporuka od početka grejne sezone, a ESM se u prethodnom periodu oslanjao na sopstvene kapacitete.

Nastavlja se kupovina struje

Istovremeno, iz ESM-a poručuju da je cena mazuta ekonomski neisplativa za proizvodnju električne energije. To znači da će se i dalje kupovati dodatne količine struje od snabdevača za potrebe domaćinstava i malih potrošača.

„Došlo je do problema u delu generatora. Trenutno su stigli predstavnici iz Ukrajine, jer je generator odatle, i rade zajedno sa domaćom firmom koja je angažovana da otkloni kvar. U ovom periodu biće ušteđen i mazut”,  navode upućeni izvori.

U ESM-u kažu da je u planu da se samo u novembru kupi 72.000 megavat-časova struje, iako bi taj iznos mogao biti manji zbog dobrih vremenskih uslova. U decembru bi se otkupljivala uvezena struja od 49.600 megavat-časova, manje nego ovog meseca, jer ESM očekuje da će raditi sva tri bloka – REK Bitola, TEC Negotino i REK Oslomej.

Inače, novi transformator za treći blok u REK Bitola je na putu iz Turske, dok je REK Oslomej u remontu i od decembra bi trebalo da se snabdeva ugljem sa novog ležišta u Gušterici.

Toplane bez dozvole za dizel

Kada je reč o radu skopskih toplana na dizel kao alternativno gorivo, ministar životne sredine Naser Nuredini ranije je potvrdio da Ministarstvo nije izdalo dozvolu toplanama za korišćenje dizela, jer to gorivo uopšte nije predviđeno postojećom ekološkom dozvolom za upotrebu gasa.

Kako je objašnjeno, zakonom je određeno da, ako se traži dozvola za korišćenje drugog goriva, postupak traje 90 dana, ali korišćenje dizela nije predviđeno takvom dozvolom.

Neophodno alternativno gorivo

„Moramo da se ponašamo u skladu sa kriznim vremenima. ESM je podneo zahtev Ministarstvu životne sredine za dobijanje dozvole za korišćenje dizela kao alternativnog goriva prirodnom gasu. Očekujemo da ćemo uskoro dobiti rešenje, u skladu sa kriznom situacijom. Ispitivanje bi trebalo da počne što pre, jer gasa, iz geopolitičkih razloga, u svakom trenutku može da ne bude, a sistem ne može da izdrži ukoliko se svi budu grejali na struju”, kažu izvori iz uprave ESM-a.

U ESM dodaju da nemaju dozvolu za korišćenje alternativnog goriva, jer je prethodna dozvola bila u vlasništvu BEG-a. Dodaju i da bi u zimskim mesecima vozila na dizel gorivo napravila desetostruko veće zagađenje, nego dve toplane.

Preporuka ekologa

Odluka o produženju krizne situacije u energetskom sektoru važi do 30. aprila naredne godine. Iz Ekologije ostaju pri preporuci korišćenja ekološki prihvatljivih goriva, ali svi moraju biti svesni da se mora naći rešenje da Skoplje ne ostane bez grejanja.

Grejanje na dizel zabrinjava ekologe koji su u više navrata upozoravali da će takva alternativa zagaditi Skoplje, koje se već nalazi na listi najzagađenijih gradova na svetu.

ESM je obezbedio gas za istočne i zapadne toplane samo do kraja novembra. Kompanija ostaje pri stavu da će gas kupovati na kraće periode radi uštede, jer cena gasa kontinuirano pada.

Izvor: Faktor

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti