U Hrvatskoj neodrživ sistem podsticaja za OIE

S. Makedonija: Virtuelni proizvođači počinju prodaju struje iz OIE

Prema novom konceptu poslovanja virtuelni proizvođači će moći da kupuju struju od proizvođača struje iz obnovljivih izvora energije, koji u ovom slučaju ne moraju da imaju licencu. Oni će, zatim, integrisani iz jednog centra, struju da prodaju krajnjim korisnicima. Ove kompanije bi trebalo da ponude veće količine električne energije iz obnovljivih izvora, sa stabilnijim cenama.

Krajem prošle nedelje u Makedoniji su počeli sa radom virtuelni proizvođači električne energije, nakon što je operater tržišta MEMO upisao prve učesnike u registar.

RES, EVN Elektrosnabdujanje, EDS i Mist Energi Eco su kompanije koje će sada moći da kupuju električnu energiju od svih proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora (sunce, voda, vetar i biogas) i prodaju je integrisanu po stabilnoj ceni krajnjim potrošačima – uglavnom, kompanijama.

Upisom u registar nacionalnog operatera tržišta električne energije MEMO, prema novim pravilima, virtuelni proizvođači mogu da vrše prve transakcije.

Prodaja iz jednog centra

Reč je o novom i dobrom konceptu poslovanja prema kome će ovi virtuelni proizvođači da kupuju struju od proizvođača struje iz obnovljivih izvora energije, koji u ovom slučaju ne moraju da imaju licencu. Oni će, zatim, integrisani iz jednog centra, struju da prodaju krajnjim korisnicima.

Prema pravilima tržišta električne energije, ove kompanije bi trebalo da ponude veće količine električne energije iz obnovljivih izvora, sa stabilnijim cenama i da budu svojevrsni integratori. Oni će moći da garantuju stabilnost bilansa, nudeći svim vlasnicima proizvodnih objekata najbolju i najpouzdaniju kupovinu električne energije.

Više koristi za krajnje potrošače

Takođe, te kompanije će moći da ponude više koristi i krajnjim potrošačima i proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora. Proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora biće integrisani u jedan centar koji će obezbediti stabilno snabdevanje makedonskih kompanija.

„Virtuelni proizvođač, prema Zakonu o energetici, može da predstavlja proizvođače priključene na elektrodistributivnu mrežu na tržištu električne energije. Proizvođači koji žele da ih predstavlja virtuelni proizvođač neće moći da učestvuju na tržištu električne energije, odnosno moraće da raskinu ugovor o učešću na tržištu električne energije. Virtuelni proizvođač će komercijalno i tehnički integrisati proizvođače i prodavati električnu energiju na tržištu u njihovo ime i za njihov račun“, kaže se u definiciji pravila.

Izvor: Faktor

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.