S. Makedonija: Vremešni termokapaciteti povremeno posustaju

Normalno je da dolazi do ispada u pogonima za proizvodnju struje starim 40 godina. Situacija se svakodnevno prati i Vlada na najtransparentniji način obaveštava javnost o svim detaljima energetskog sistema zemlje, saopštio je makedonski premijer, podsećajući i na to da je država opredelila finansijska sredstva za suočavanje sa energetskom krizom i kako bi se izbegao cenovni šok za građane.

Termokapaciteti za proizvodnju električne energije ESM-a stari su 40 godina, zbog čega je normalno da tokom zime imaju ispade, izjavio je makedonski premijer Dimitar Kovačevski.

„Upravo zbog toga smo obezbedili finansijska sredstva za uvoz električne energije za svaki mesec tokom ispada koji će biti u proizvodnim pogonima. To je normalna stvar kada se radi sa proizvodnim kapacitetima od 1978. godine”, rekao je predsednik Vlade.

Bez novih proizvodnih kapaciteta

Situacija se, kako je istakao, prati svakodnevno i Vlada na najtransparentniji način obaveštava javnost o svim detaljima koji su deo energetskog sistema zemlje. On je istakao da trideset godina niko u zemlji nije investirao ni u jedan novi veliki kapacitet za proizvodnju osnovne električne energije.

Kovačevski je saopštino da blok broj 2 u REK Bitola, trenutno ne radi zbog kvara i trebalo bi da bude uklonjen za 24 sata i blok ponovo stavljen u upotrebu.

Dobro je, dodao je premijer, što je remont na REK Oslomej završen i biće pušten u rad narednih dana.

Blagovoremeno otklanjanje kvarova

„Završavaju se provere generatora u TE Negotino, koji takođe treba da se pusti u rad, a delovi za puštanje u rad trafo-a trećeg bloka u REK Bitola,  koji je izgoreo prošle godine, već stižu. TE Negotin nije radila jer je proizvodna cena struje bila skuplja nego na berzi. Međutim, i tokom rada stručnjaci su primetili da postoji određena signalizacija na generatoru TE Negotino. A ovaj kapacitet je star koliko i prvi blok REK Bitola i zato su smatrali da generator treba otvoriti da početni kvar ne bi prerastao u ozbiljan kvar za koji treba izdvojiti i sredstva i vreme”, istakao je Kovačevski, dodajući da završavaju sve provere na generatoru u TE Negotino.

Ublažavanje energetskog šoka

Premijer je naglasio da je Vlada opredelila finansijska sredstva za suočavanje sa energetskom krizom i kako bi se izbegao cenovni šok za građane. U skladu s tim, 80 odsto cene struje je subvencionisano za sva domaćinstva. Subvencionisana struja postoji za svih 72.000 malih potrošača, odnosno preduzeća koja zapošljavaju 98 odsto građana.

„Vlada je to uradila da ne bi došlo do cenovnog šoka među građanima, da se nastava ne bi prekidala, da bi u Skoplju bilo grejanja i da bismo snizili cene osnovnih prehrambenih proizvoda za najmanje 10 odsto”, rekao je Kovačevski.

Izvor: Nova Makedonija

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti