Mera za sprečavanje malverzacija u BH-Gasu

Sa novim pravilnikom priključak na gas jeftiniji do sto hiljada dinara

Izmene i dopune Pravilnika o posebnoj vrsti objekata i posebnoj vrsti radova, koji se tiče smanjenja troškova priključka na gasovodnu mrežu, koji je juče potpisao Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture troškovi priključka na gas biće i do sto hiljada dinara jeftiniji po domaćinstvu.

Stupanjem na snagu Pravilnika o posebnoj vrsti objekata i posebnoj vrsti radova koji se tiče smanjenja troškova priključka na gasovodnu mrežu, drastično će se smanjiti troškovi građana Srbije, koji su za izgradnju priključka na distributivnu gasovodnu mrežu JP Srbijagas, do sada plaćali iznos i do 200.000 dinara po domaćinstvu. Ta cena obuhvatala je pribavljanje dokumentacije, koja se odnosi na: lokacijske uslove za izgradnju priključka, rešenje o odobrenju za izvođenje radova i prijavu početka izvođenja radova. Izmenama Pravilnika je obezbeđeno da troškovi koje će građani snositi u narednom periodu prilikom priključenja na gasovodnu mrežu, budu umanjeni i do 100.000 dinara, navedeno je u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Resorni minister Tomislav Momirović juše je potpisao ovaj dokument.

Izmenom Pravilnika građani će plaćati samo troškove tipskog priključenja na sistem za distribuciju prirodnog gasa na osnovu Odluke o visini troškova i saglasno Metodologiji. Imajući u vidu da više od 95 % potencijalnih korisnika predstavljaju građani sa objektima iz kategorije A, površine do 400 m2 (porodične kuće, vile, vikendice, letnjikovci…) procena je da će ovakva izmena znatno olakšati građanima da regulišu pitanje prelaska na gas. Do sada su se administrativni troškovi pribavljanja svih potrebnih uslova, saglasnosti i rešenja za izgradnju priključka na distributivnu gasovodnu mrežu JP Srbijagas, bez troškova izrade geodetskog snimka postojećeg stanja na katastarskoj podlozi (KTP), troškove izrade Idejnog rešenja (IDR) i troškove izrade Idejnog projekta (IDP), veoma razlikovali od slučaja do slučaja i kretali su se u rasponu od 30.000,00 do 80.000,00 dinara.

Kada se ovome dodaju troškovi izrade KTP, IDR i IDP (koji se obezbeđuju na tržištu i koji su neophodni da bi se mogao podneti zahtev), može se proceniti da je minimalni iznos ukupnih administrativnih troškova izgradnje priključka na distributivnu mrežu ne manji od 60.000 dinara, a u nekim slučajevima i opštinama sigurno prevazilazi i 100.000,00 dinara.

Kako bi se obezbedilo da priključenje na gas i dalje bude bezbedno i tehnički sigurno, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, je o navedenim izmenama Pravilnika pribavilo i pozitvno mišljenje Ministarstva unutrašnjih poslova, dok se JP Srbijagas Novi Sad obavezalo da nedvosmisleno snosi odgvornost tehničke bezbednosti svojih instalacija, uključujući i kućne gasne priključke.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.