SAD bi mogao uvesti zabranu izvoza dizela i lož ulja

Zabrana izvoza dizela i lož ulja iz SAD-a bi predstavljala problem i za Evropu, koja uvodi sankcije na ruske proizvode.

U SAD-u su zabeležene rekordno niske zalihe dizela i postoji opasnost da će se dostupnost tog goriva smanjiti i u Evropi, usled sankcija Rusiji i kompleksnih tržišnih okolnosti koje demotivišu stvaranje zaliha. Danas stižu nove vesti iz SAD-a koje govore u prilog tome da bi ta zemlja mogla uvesti mere kojima će demotivisati izvoz tog goriva, kako bi ojačala domaću ponudu uoči zime. Predsednik Džo Bajden bi mogao da naredi distributerima goriva da drže veće zalihe kod kuće, u pokušaju da osiguraju odgovarajuću zalihu lož ulja za severoistok, rekla je ministarka energetike Dženifer Granholm, a prenosi Blumberg.

Razlog je preteća nestašica dizela i lož ulja, posebno na severoistoku. Bela kuća je zabrinuta da bi energetska sigurnost ove regije mogla biti ugrožena tokom vrhunca grejne sezone. Vol Strit Džurnal je ove nedelje izvestio da bi cene lož ulja na severoistoku ove zime mogle biti više do 45% zbog slabe ponude. Zalihe su takođe niske, čak najniže od 1951, prema WSJ-u.

Strah od zime

U međuvremenu, izvoz srednjih destilata, dizela i lož ulja, posebno u Evropu, ostaje znatan uoči embarga Evropske unije na rusku sirovu naftu i goriva. Prema rečima Granholm, Sjedinjene Države žele da nastave da snabdevaju Evropu gorivom. „Takođe želimo biti sigurni da ima dovoljno goriva u Sjedinjenim Državama“, rekla je u intervjuu za Blumberg.

Najveći strah dobavljača goriva, prema Vol Strit Džurnalu, je produženo razdoblje hladnog vremena tokom zime, koje bi takođe uticalo na poskupljenje gasa. Ovo bi prisililo komunalna poduzeća da pokušaju da pređu na destilate. U tom slučaju prioritizacijom bi domaćinstva mogla ostati bez mogućnosti da kupe lož ulje, od kog je zavisno najviše domaćinstava na severoistoku SAD-a.

Izvor: Energetika-net

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti