SAD će dati Mikronu 6,1 milijardu dolara za izgradnju fabrike čipova

Američki proizvođač čipova Mikron će dobiti do 6,1 milijardu dolara bezpovratnih sredstava od američke vlade za izgradnju fabrika kompjuterskih čipova u državama Njujork i Ajdaho, saopštila je juče Bela kuća. Očekuje se da će ukupna investicija američkog proizvođača čipova otvoriti više od 70.000 radnih mesta, uključujući 20.000 u građevinarstvu i proizvodnji.

Mikron će u naredne dve decenije uložiti do 125 milijardi dolara u izgradnju ekosistema za proizvodnju čipova.

Mikron će dobiti 6,1 milijardu dolara bespovratnih sredstava u skladu sa Zakonom o budžetskoj podršci za proširenje proizvodnje čipova koji je usvojio Kongres SAD 2022. godine. Bela kuća je saopštila da će sredstva biti iskorišćena za podršku izgradnji dva objekta u Kleju, u državi Njujork i Bojsu u Ajdahu.

U okviru preliminarnog sporazuma, Ministarstvo trgovine SAD će obezbediti do 7,5 milijardi dolara kredita, prenela je francuska novinska agencija AFP.

Mikron će investirati ukupno 125 milijardi dolara u dve zemlje u naredne dve decenije kako bi „izgradio ekosistem za proizvodnju čipova svetske klase“, saopštila je Bela kuća. Očekuje se da će ukupna investicija američkog proizvođača čipova otvoriti više od 70.000 radnih mesta, uključujući 20.000 u građevinarstvu i proizvodnji.

Izvršni direktor kompanije Mikron, Sandžaj Mehrotra, nazvao je sporazum „istorijskim trenutkom“ za američku proizvodnju kompjuterskih čipova i rekao da će to „stvoriti mnogo visokotehnoloških poslova“ u Sjedinjenim Državama.

Sporazum je najnoviji u nizu pokušaja Vašingtona da vrati proizvodnju kompjuterskih čipova u zemlju. Iako su instalirani u Sjedinjenim Državama, Bela kuća je primetila da ta zemlja sada proizvodi samo oko 10 odsto svih čipova na svetu.

SAD zavise od Azije za proizvodnju čipova, što ih čini ranjivim na poremećaje u lancu snabdevanja, kao što je pokazano tokom pandemije Covid-19.

Izvor: SEEbiz

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti