OPEK+ povećava proizvodnju nafte – afrički naftni giganti gube trku

SAD će opet tražiti od OPEK-a da ispumpava više nafte

Fjučersi sirove nafte, koji su skočili iznad 80 dolara po barelu, mogli bi dostići 90 dolara, jer će Evropa i Azija, verovatno, više koristiti naftne derivate za proizvodnju energije i za grejanje, zamenjujući skuplji prirodni gas. Zbog toga će, SAD, verovatno, opet zatražiti od država članica OPEK-a da pumpaju više sirove nafte kako bi se smanjio rast cena.

Sjedinjene Američke Države će, verovatno, opet zatražiti od država članica OPEK-a da pumpaju više sirove nafte kako bi se smanjio rast cena energije, kaže istoričar nafte Daniel Yergin.

„Predsednik SAD-a Džo Bajden zna da visoke cene benzina nisu dobre za postojeću situaciju. Sigurno ćemo više informacija dobiti od predsednikove administracije“, rekao je u ponedeljak Yergin, potpredsednik IHS Markita u intervju za Bloomberg TV.

U avgustu ove godine je Bajdenova administracija pozvala Saudijsku Arabiju i njene saveznike da plasiraju još sirove nafte na globalna tržišta. Isticali su pritom značaj „pristupačne energije“. Bajdenova administracija nema mnogo korisnog alata za suočavanje sa trenutnim povišenim cenama, rekao je Yergin.

Fjučersi sirove nafte, koji su skočili iznad 80 dolara po barelu. Mogli bi dostići i cenu od 90 dolara. Evropa i Azija će, verovatno, više koristiti naftne derivate za proizvodnju energije i za grejanje, zamenjujući skuplji prirodni gas. Snižene zalihe gasa dovele su do neviđenih skokova cena. Raste zabrinutost zbog nestašice tokom zime koja dolazi. A to je dodatno povećalo inflatorne probleme i ugrozilo ekonomski oporavak od pandemije.

„I, dok većina elektrana ne može da pređe sa gasa na naftu, generatori sa dvostrukim pogonom imaju određenu fleksibilnost”, rekao je Yergin.

Sledi preispitivanje prelaska na OIE

Bajdenova administracija se zalagala za brži prelazak na obnovljive izvore energije (OIE). Kriza koja je zahvatila Evropu i Aziju mogla bi dovesti do velikog „ponovnog razmišljanja“ o vremenu smanjenja upotrebe fosilnih goriva. Jer, dostupne alternative još uvek nisu spremne da ih u potpunosti zamene, rekao je Yergin.

Ipak, Yergin smatra da SAD, verovatno, neće morati da racionalizuje potražnju za prirodnim gasom primenom mera kao što je smanjenje potrošnje.

„Osim ako imamo jako lošu zimu. Američkim gasnim fjučersima bi trebalo da se nastavi sa trgovinom po cenama u rasponu između pet i šest dolara za milionu britanskih termalnih jedinica. Ako se ne dogodi nešto bizarno“, zaključuje Yergin.

Izvor: Rigzone

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti