SAD će proizvođačima električnih automobile dati 12 milijardi dolara subvencija

Ministarka energetike SAD Dženiger Granholm poručila je da američka administracija nudi 12 milijardi dolara bespovratnih sredstava i zajmova za proizvođače automobila i dobavljače da rekonstruišu svoje fabrike za proizvodnju električnih i drugih naprednih vozila.

Američka administracija nudi 12 milijardi dolara bespovratnih sredstava i zajmova za proizvođače automobila i dobavljače da rekonstruišu svoje fabrike za proizvodnju električnih i drugih naprednih vozila, saopštila je Dženifer Granholm, ministarka energetike.

„Dok prelazimo na električna vozila, želimo da osiguramo da zaposleni mogu da pređu na nova radna mesta, da ne ostane (zaboravljen) nijedan radnik, nijedna zajednica“, rekla je Granholm, a preneo Rojters.

Ubrzani grantovi i druge subvencije za finansiranje konverzije postojećih auto-fabrika za proizvodnju električnih vozila mogle bi da pomognu Beloj kući, koja je već neko vreme pod velikim kritikama proizvođača automobila, ali i sindikata Ujedinjenih automobilskih radnika (UAW).

UAW je upozorio da bi brza promena mogla da ugrozi hiljade radnih mesta u državama kao što su Mičigen, Ohajo, Ilinois i Indijana. Prošle nedjelje, članovi UAW su velikom većinom glasali za odobrenje štrajka u Detroitu ako se ne postigne sporazum o platama i penzijskim planovima pre isteka tekućeg četvorogodišnjeg ugovora 14 septembra ove godine.

Jaka sindikalna podrška

Predsednik UAW Šon Fejn je pozdravio ovu najavu ministarke, rekavši da je javna politika „jasno poručila poslodavcima da u tranziciju ka proizvodnji električnih vozila mora biti uključena snažna sindikalna podrška, sa visokim platama i bezbednosnim standardima za koje su se borile generacije članova UAW“.

Predsednik SAD Džozef Bajden je u saopštenju izneo da „izgradnja ekonomije čiste energije može i treba da pruži priliku za sve dobitnike za automobilske kompanije i sindikalne radnike koji su decenijama gradili američku privredu“.

Neće biti posebnih zahteva za povećanje radne snage za kompanije da bi dobile sredstva, ali će projekti koji imaju bolje uslove rada ipak imati veće šanse ih dobiju, saopšteno je sindikatima.

Administracija će takođe ponuditi 3,5 milijardi dolara finansiranja domaćim proizvođačima baterija, rekla je Granholm.

Za napredna vozila, dve milijarde dolara grantova će doći iz Zakona o smanjenju inflacije koji su prošle godine usvojile demokrate, a 10 milijardi dolara iznosiće zajmovi koji dolaze iz Kancelarije za zajmove Ministarstva energetike.

Izvor: bankar.me

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti