Zašto je porastao izvoz LNG -a iz SAD?

SAD će udvostručiti izvoz gasa u Britaniju u okviru novog energetskog partnerstva

Britanija i SAD najavile su novo energetsko partnerstvo za koje kažu da će pomoći u smanjenju zavisnosti Evrope od ruskog gasa i nafte. SAD bi trebale da više nego dupliraju količine LNG-a koje izvoze ka Velikoj Britaniji. Obe zemlje tvrde kako će ovaj sporazum biti koristian i za Evropu, jer će se preko infrastrukture za uvoz gasa, koja se nalazi u Ujedinjenom Kraljevstvu, gas dalje isporučivati evropskim zemljama da bi što brže uspele da popune skladišta gasa do početka sledeće zime.

Prema novom „Partnerstvu za energetsku sigurnost i pristupačnost između Ujedinjenog Kraljevstva i SAD“, Amerika će izvoziti najmanje 9-10 milijardi kubnih metara LNG-a tokom naredne godine preko britanskih terminala, što je više nego dvostruko više od prošlogodišnjeg izvoza.

To dolazi nakon što je porast globalnih cena energenata izazvan ratom u Ukrajini podstakao evropskog lidera i lidera G7 da uvedu granicu cene od 60 dolara za barel ruske nafte.

Britanski premijer Riši Sunak rekao je da će novo partnerstvo povećati energetsku sigurnost, efikasnost i pristupačnost i smanjiti cene gasa.

Velika Britanija kao glavno čvorište za isporuku LNG-a dalje ka Evropi

Partnerstvom će upravljati nova zajednička akciona grupa Ujedinjenog Kraljevstva i SAD, koju će predvoditi visoki zvaničnici britanske vlade i Bele kuće, a prvi sastanak će biti održan praktično u četvrtak. Ali, ne očekuje se da će prvom sastanku prisustvovati premijer Velike Britanije niti američki predsednik Džo Bajden.

Obe zemlje tvrde kako će ovaj sporazum biti koristian i za Evropu, jer će se preko infrastrukture za uvoz gasa, koja se nalazi u Ujedinjenom Kraljevstvu, gas dalje isporučivati evropskim zemljama da bi što brže uspele da popune skladišta gasa do početka sledeće zime.

Gospodin Sunak je rekao da će to partnerstvo pomoći da se „jednom zauvek“ okonča evropska zavisnost od ruskih energenata i da se snize cene za britanske potrošače kao i potrošače širom evrope.

„Velika Britanija i SAD će zajedno osigurati globalnu cenu energenata i sigurnost našeg nacionalnog snabdevanja, i nikada više Britanija neće biti izmanipulisana hirovima propalog režima“, rekao je on.

„Imamo prirodne resurse, industriju i inovativno razmišljanje, koji su nam potrebni da stvorimo bolji, slobodniji sistem i ubrzamo tranziciju ka korišćenju čistih energenata“, dodaje Sunak.

Pozivajući se na rat u Ukrajini, gospodin Sunak i gospodin Bajden su u zajedničkoj izjavi rekli da je „važnije nego ikada“ da saveznici rade zajedno na izgradnji „otpornih međunarodnih sistema“.

„Naš neposredni zajednički cilj da stabilizujemo tržišta energenata, smanjimo potražnju i obezbedimo kratkoročnu sigurnost snabdevanja je podržan dugoročnim ciljem podrške stabilnoj energetskoj tranziciji kako bi se postigle neto nulte emisije do 2050. godine. Sa tim ciljem uspostavljamo zajedničku grupu, kako bismo ubrzali našu neposrednu saradnju na kratkoročnim akcijama za podršku energetske bezbednosti i pristupačnosti u Ujedinjenom Kraljevstvu i širom Evrope “, rekli su premijer Britanije i predsednik SAD u zajedničkoj izjavi za medije.

Izvor: The National

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti