SAD gasi termoeletrane na ugalj

Od ukupno planiranih proizvodnih kapaciteta električne energije u SAD koje treba po planu da prestanu sa radom ove godine, termoelektrane na ugalj će činiti oko 85 posto. Time će prirodni gas i obnovljivi izvori zauzeti veći udeo u snabdevanju, saopštila je u utorak američka Uprava za energetske informacije EIA.

Prema najnovijem popisu izvora električne energije Uprave za energetske informacije (EIA) SAD, rukovodstva postrojenja su isplanirala penzionisanje 14,9 gigavata (GW) kapaciteta za proizvodnju električne energije u Sjedinjenim Državama tokom 2022. godine. Većinu planiranih gašenja čine elektrane na ugalj (85%), zatim na prirodni gas (8%) i nuklearne elektrane (5%).

Na grafiku ispod je prikazano planirano ukidanje proizvodnje električne energije u javnim preduzećima u SAD (tokom 2022. godine):

Preliminarni mesečni popis izvora električne energije, oktobar 2021. Izvor: Uprava za energetske informacije SAD

Ugalj

Od 2015. do 2020. u SAD-u je u proseku godišnje “gašeno” 11,0 GW kapaciteta za proizvodnju električne energije iz uglja. Tokom 2021.godine je penzionisano manje termokapaciteta na ugalj – 4,6 GW. Međutim, očekuje se da će se povlačenje izvora električne energije na ugalj ponovo povećati ove godine. Planira se penzionisanje 12,6 GW kapaciteta na ugalj 2022. godine, odnosno 6% proizvodnih kapaciteta na ugalj koji su bili u radu krajem 2021. godine.

Većina postrojenja na ugalj koja su operativna u Americi je zgrađena 1970-ih i 1980-ih. Američke elektrane na ugalj se povlače kako postrojenja stare i kako se elektrane na ugalj suočavaju sa sve većom konkurencijom koja dolazi od strane prirodnog gasa i obnovljivih izvora energije.

Najveća elektrana na ugalj koja je po planu treba da se povuče iz rada 2022. je elektrana Vilijam H. Zimer od 1.305 megavata (MW) u Ohaju. Proizvodno postrojenje Morgantaun u Merilendu planira da povuče svoja dva bloka na ugalj (kombinovano 1.205 MW) u junu, a zatim se u septembru penzioniše dva od šest manjih blokova koji rade na naftu.

Prirodni gas

U 2022. godini, 1,2 GW kapaciteta u Americi koji sagorevaju prirodni gas je predviđeno za penzionisanje. Kapacitete na prirodni gas koji se povlače čine stariji blokovi parnih i turbina sa sagorevanjem, koji su manje efikasni i imaju manji kapacitet od mnogih novijih jedinica sa kombinovanim ciklusom.

Najveća američka elektrana na prirodni gas koja treba da se povuče 2022. je elektrana Meramec u Misuriju. Meramec ima četiri proizvodna bloka i prvobitno je bila elektrana na ugalj. Dva bloka su prepravljena za upotrebu prirodnog gasa 2016. Ovi blokovi, kao i dva bloka na ugalj, po planu treba da se povuku u decembru 2022. godine.

Nuklearna energija

Sa 0,8 GW, penzionisanje nuklearnih kapaciteta predstavlja 5% očekivanih penzionisanja u 2022. što je manje od 1% operativne nuklearne flote SAD. Nuklearni kapacitet koji se povlači je nuklearna elektrana Palisades u Mičigenu. Penzionisanje Palisadesa je rezultat niskih cena prirodnog gasa, ograničenog rasta potražnje za električnom energijom i sve veće konkurencije obnovljivih izvora energije.

Planirano gašenje proizvodnih kapaciteta električne energije u SAD, 2022. godine:Izvor: Uprava za energetske informacije SAD, Preliminarni mesečni popis izvora električne energije, oktobar 2021.

Izvor: EIA i Reuters

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti