SAD i dalje pokušavaju da diriguju svetskom energetskom scenom

Članice OPEK+ dogovorile su se da povećaju proizvodnju nafte u maju, junu i julu 2021. godine. Iako zvanično nisu pristupile proširenom sastavu alijanse OPEK, SAD su učestvovale i u ovom dogovoru. O tome šta energetske igre sada predstavljaju za petrolejski biznis i, ne samo glavne aktere, već i ovako male potrošače, poput BiH, pa i Srbije – u današnjoj „Energiji Sputnjika” Jelica Putniković razgovara sa energetičarom Milošem Zdravkovićem.

Članice OPEK+ dogovorile su se da povećaju proizvodnju nafte u maju, junu i julu 2021. godine. Iako zvanično nisu pristupile proširenom sastavu alijanse OPEK, SAD su učestvovale i u ovom dogovoru – Dženifer Granholm, nova američka sekretarka za energetiku, razgovarala je telefonom sa saudijskim ministrom energetike princom Abdulazizom bin Salmanom.

Povećanje proizvodnje, kao i poskupljenje „crnog zlata” odgovara svim naftaškim zemljama – ne samo SAD i Saudijskoj Arabiji već i Rusiji.

A rusko energetsko učešće u svetskoj trgovini je ono što najviše smeta SAD, koje i dalje pokušavaju da diriguju svetskom energetskom scenom.

Amerika, jednostavno, na sve načine pokušava da zaštiti svoje interese – i političke i energetske. Ovo drugo posebno se vidi po tome što su Sjedinjene Američke Države, bez obzira na poteškoće izazvane kovidom i dvosmislene energetske geopolitike prema Rusiji, prema rezultatima iz 2020. godine, ponovo povećale uvoz ruske nafte i naftnih derivata do rekordnog nivoa od 2011. godine, navodi se u dokumentaciji Uprave za energetske informacije američkog Ministarstva energetike.

Politika SAD po pitanju ruskog gasa i dalje je agresivna. Vidi se to po tome što oko lokacije na kojoj se postavljaju cevi za „Severni tok 2“ plove vojni brodovi, nadleću je avioni a pojavila se čak i jedna podmornica. A po pitanju završetka ovog gasovoda oglasio se i NATO.

Istovremeno, na Balkanu, gde od ove godine teče ruski gas kroz cevi „Turskog toka“, SAD su napravile pravu kampanju zbog toga što će Bosna i Hercegovina ubuduće ruski gas umesto preko Ukrajine i Mađarske dobijati preko Turske i Bugarske. Srbija je u svakom slučaju zemlja preko koje se u BiH isporučuje gas. Ono što bi ozbiljne političare svakako trebalo da zabrine, ili nasmeje, jeste zašto se američka administracija bavi time kako će gas stizati u BiH preko Turske a ne Ukrajine. Uz to, BiH troši simbolične količine ovog energenta.
Ali, treba imati u vidu da i pored svih tih američkih sankcija, pretnji i dušebrižničkih preporuka ruski „Gasprom“ povećava isporuku svoje robe Evropi – u prvom kvartalu ove godine za više od 30 odsto.

Dakle, energetske igre se nastavljaju. A o tome šta sada (kada je pandemija „začinila” svetsku ekonomiju, čini se mnogo više nego sve deklaracije o smanjenju upotrebe fosilnih goriva zbog sprečavanja klimatskih promena) sve to znači za petrolejski biznis i, ne samo glavne aktere, već i ovako male potrošače, poput BiH, pa i Srbije – u današnjoj „Energiji Sputnjika” Jelica Putniković razgovara sa energetičarom Milošem Zdravkovićem.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

06. jul 2022