SAD najavljuju nove sankcije Kini: Hoće li stradati slonovi ili trava?

O tome kako će se ekonomski rat, na relaciji zapad – istok ubuduće razvijati, ali i kako će uticati na ove zemlje i ostatak sveta u današnjoj emisiji Jelica Putniković razgovara sa Draganom Mitrović, koja je redovni profesor Fakulteta političkih nauka, osnivač i rukovodilac Centra za studije Azije i Dalekog istoka na FPN-u i Instituta za azijske studije.

Sjedinjene Američke Države razmatraju da uvedu nove ekonomske sankcije Kini, pod izgovorom da tako žele da pomognu Tajvanu. U ovu akciju možda će se uključiti i Evropska unija.

Dosadašnje sankcije protiv Kine uglavnom se odnose na trgovinu i ulaganja u kompanije koje se bave računarskim čipovima i telekomunikacijskom opremom.

Vašington, navodno, želi da uvede mnogo sveobuhvatnije sankcije. A to bi, jer Kina je druga po redu svetska ekonomija, moglo izazvati velike globalne ekonomske potrese.

Iako detalji sankcija još nisu poznati ekonomski analitičari u SAD-u već komentarišu da bi uvođenje sankcija Kini bila mnogo ozbiljnija igra od onih koje su trenutno uvedene Rusiji. Naime, same SAD baš nisu revnosne u sprovođenju sankcija Rusiji – kupuju i dalje ruske energente, veštačko đubrivo…

Pri tome, u SAD su veoma svesni da američka ekonomija veoma zavisi od kineskih investicija i uvoza robe iz ove azijske zemlje. A, postoji i strah od toga da bi Kina mogla preuzeti SAD tron najjače svetske ekonomije.

Čvrsta veza Kine sa Rusijom izaziva strah

Čini se da je strah od Pekinga pojačan zbog sve čvršćeg saveza Kine sa Rusijom. Pogotovo od početka ruskih operacija u Ukrajini. Kako su se sankcije zapada Rusiji pokazale kao neproduktivne, pa se čak kao bumerang vraćaju zemljama, pogotovo članicama EU, pitanje je zapravo hoće li evropske države podržati SAD.

Naravno, nije naivan ni potencijalni efekat ovog novog ekonomskog ataka na Kinu. Svetski analitičari kažu da se Peking priprema za 20. partijski Kongres, a ekonomija je važna za Komunističku partiju Kine.

O tome kako će se ovaj ekonomski rat, na relaciji zapad – istok ubuduće razvijati, ali i kako će uticati na ove zemlje i ostatak sveta jer, “Kada se slonovi tuku, strada trava”, u današnjoj “Energiji Sputnjika” Jelica Putniković razgovara sa Draganom Mitrović, koja je redovni profesor Fakulteta političkih nauka, osnivač i rukovodilac Centra za studije Azije i Dalekog istoka na FPN-u i Instituta za azijske studije.

Video možete pogledati ovde.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti