gasovod IGB

SAD najavljuju završetak 19 naftovoda i gasovoda ove godine

Sjedinjene Američke Države su najavile završetak 19 projekata vezanih za izgradnju i proširenje svojih naftovoda i gasovoda u 2021. godini, od kojih su 10 potpuno novi cevovodi. Rekordna godina za cevovode za naftne tečnosti u SAD je bila 2014., kada je završeno čak 35 projekata. 

Američki operatori su u 2021. godini započeli izgradnju ili najavili (neke su već i završili) ukupno 19 projekata cevovoda za naftne tečnosti do sada, saopštila je u petak Uprava za energetske informacije (EIA).

Dva cevovoda su do sada već završena ove godine, dok je 17 projekata ili u fazi izgradnje ili najavljeno, prema najnovijim podacima u EIA-ovoj bazi podataka projekata cevovoda za tečnosti.

Od 19 cevovoda za naftne tečnosti, 12 je projekata sirove nafte, šest projekata tečnih ugljovodoničnih gasova (HGL), a jedan projekat odnosi se na transport naftnih derivata. Deset od 19 projekata su novi cevovodi, 7 projekata su proširenja ili proširenja postojećih sistema, a dva projekta su konverzije robe koja se prenosi na cevovod.

Prošle godine su SAD završile ukupno 24 projekta cevovoda za naftne tečnosti, uključujući 11 projekata sirove nafte, 12 projekata HGL i 1 projekat naftnih derivata. Podaci o EIA pokazuju da su 2020. godine ukupno 11 projekata bili novi cevovodi, a još 11 projekata proširenje postojećih sistema.

Rekordna godina za cevovode za naftne tečnosti bila je 2014. kada je završeno čak 35 projekata, a potom 30 projekata završenih u 2019. godini, pokazuju podaci EIA.

U Permijanskom basenu je 2019. godine došlo do povećanja kapaciteta cevovoda za sirovu naftu, kako bi se transportovala povećana proizvodnja sirove nafte u bazenu do rafinirajućih čvorišta i izvoznih terminala.

Poslednjih meseci počelo je da se koristi više gasovoda za transport gasa iz Permianskog basena do Meksika, što je povećalo izvoz američkog gasa do američkog suseda na jugu i smanjlo široki popust, po kome se trguje gasom u Waha Hub-u u Teksasu, saopšteno je iz EIA ranije ovog meseca.

Povećani kapacitet za odvoz gasova podigao je cene gasa u Waha Hub-u i suzio popust na cenu gasa u zapadnom Teksasu na benčmarku u Henry Hub-u.

Tokom 2019. – u godinama pre krize zvog pandemije, cene u Waha Hub-u su se ponekad „okretale“ do negativnih, usled ograničenja cevovoda i povremenih problema na kompresorskim stanicama.

Izvor: Oilprice

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.