SAD odbacuju titulu najvećeg „klimatskog zlikovca“ i upiru prstom u Kinu

SAD, nakon 30 godina protivljenja osnivanju fonda za „gubitak i štetu“, koji bi trebao da bude usmeren ka siromašnim zemljama koje pate od najgorih uticaja klimatskih promena, signalizirale su da bi njihov dugogodišnji imidž globalnog klimatskog negativca sada trebalo prikovati za novog krivca: Kinu. Kina i mnogi klimatski aktivisti ukazuju na dugu istoriju Amerike kao vodećeg zagađivača ugljenikom.

Nakon godina odbijanja SAD-a da obezbede bilo kakav instrument koji bi imao za cilj da se obeštete države koje su pogođene klimatskim promenama, a nakon čega je Donald Tramp čak i uklonio Ameriku iz Pariskog sporazuma o klimi, došlo je do potpunog zaokreta na pregovorima na COP27 u Egiptu. Administracija Džoa Bajdena pristala da učestvuje u finansiranju novog fonda za „gubitak i štetu“ koji ima za cilj da pomogne siromašnim državama koje trpe posledice klimatskih katastrofa.

SAD prebacuju lopticu na Kinu

Uprkos novim stavovima i promenama, SAD su nastavile da budu glavna meta gneva klimatskih aktivista koji ih okrivljuju za opstrukciju i što nisu sebe predstavili kao najvećeg emitera gasova u istoriji. U petak, pre nego što je izglasano osnivanje fonda za pomoć siromašnim zemaljama, SAD su dobile neželjenu titulu „kolosalnog fosila“ od strane klimatskih grupa. Razlog ovog naziva je jer navodno nisu uspele da utiču na osnivanje fonda za gubitke i štete na COP27.

Američka delegacija u Šarm el Šeiku negodovala je na ovakvo ponašanje klimatkih aktivista. Džon Keri, Bajdenov specijalni izaslanik za klimu, iskoristio je svoje završne reči da prebaci fokus na Kinu, trenutno najvećeg emitera CO2 na svetu. Keri je rekao da „sve nacije imaju udeo u izborima koje Kina donosi u ovoj kritičnoj deceniji. Sjedinjene Države i Kina treba da budu u stanju da zajedno ubrzaju napredak, ne samo zbog nas samih, već i zbog budućih generacija – i svi se nadamo da će Kina ispuniti svoju globalnu odgovornost.“

Keriju i njegovom timu je do kraja razgovora postalo „mučno“ od preuzimanja krivice, kaže Pol Bledso, bivši savetnik za klimu u Beloj kući Klintonove, sada u Institutu za progresivnu politiku u Vašingtonu. „SAD su nekako postale zlikovac, uprkos agresivnoj akciji po pitanju smanjenja emisija, dok emisije Rusije i Kine rastu kao lude, a ipak nisu na nišanu aktivista, to je zbunjujuće“, rekao je on.

Nejt Hultman, koji je bio deo Kerijevog pregovaračkog tima za COP26 prošle godine, rekao je da su SAD ušle u pregovore o klimi „uzdignute glave“ nakon što su demokrate tokom leta usvojile Zakon o smanjenju inflacije. Ovaj zakon omogućava više od 370 milijardi dolara za unapređenje obnovljive energije i električnih automobila. „SAD se ponašaju kao jedan od ključnih lidera u postizanju klimatskih ishoda koje svet želi, ja samo odbacujem ovu kritiku da SAD nešto blokiraju“, rekao je on.

SAD i Kina, dva najveća svetska emitera, bile su u nekoj vrsti diplomatskog dubokog zamrzavanja po pitanju klimatskih pitanja nakon što je Nensi Pelosi, predsednica Predstavničkog doma, posetila Tajvanu u avgustu. COP27 je video početke odmrzavanja u ovim odnosima, sa preklapanjem samita G20.

SAD zaboravljaju na istoriju kada su u pitanje emisije CO2

Emisije u Kini su sada skoro tri puta veće od američkih. Iako je Kina postala eminentna supersila obnovljive energije, ona takođe povećava upotrebu uglja brzinom za koju naučnici kažu da će svet gurnuti u katastrofu

Kina i mnogi klimatski aktivisti ukazuju na dugu istoriju Amerike kao vodećeg zagađivača ugljenikom i njen neuspeh da ispoštuje prethodne obaveze u pogledu obeštećenja za zemlje u razvoju pogođene toplotnim talasima, sušama, poplavama i drugim uticajima. Bajden je obećao 11 milijardi dolara u ovu svrhu, iako će to verovatno blokirati Predstavnički dom, kada padne pod kontrolu Republikanaca u januaru, izuzev poslednjeg dogovora o finansiranju pre Božića.

„Sjedinjene Države imaju moralnu i planetarnu odgovornost da budu partneri, a ne da sputavaju pravično finansiranje klimatskih promena. Ne možemo ostaviti zemlje koje su najmanje odgovorne za klimatsku krizu da budu zone žrtvovanja i same snose ovaj užasan teret“ rekao je Ed Marki, demokratski senator koji je posetio samit COP27.

Predstavnici Amerike su takođe na samitu pretrpeli kritike zbog novih naftnih i gasnih projekata u SAD. Oni su nastali kao reakcija na Bajdenov poziv na kratkoročni skok u proizvodnji nafte, kako bi se pomoglo u snižavanju cena benzina, koje su porasle nakon rata u Ukrajini.

Izvor: Guardian

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.