SAD postaju svetski centar autoindustrije

Visoke cene energenata i velike birokratske prepreke utiču na proizvođače automobila. Sve se više ulaže u SAD, koje visokim subvencijama promovišu ekspanziju električnih automobila. Selidbe iz Evrope u Ameriku takođe su uzrok velikog broja pozitivnih prognoza za ostale regione sveta.

„Nećemo seliti postojeću proizvodnju u SAD, ali je verovatnije da ćemo sledeće fabrike graditi u Americi. Postoji rizik da Evropa izgubi od te preraspodele.“

Ova izjava Klausa Rozenfelda, šefa kompanije Šefler, četvrtog po veličini nemačkog dobavljača za automobilsku industriju sa više od 80.000 zaposlenih širom sveta, odražava važan trend: autoindustrija sve više premešta svoju proizvodnju iz Nemačke i drugih delova Evrope u Kinu i Severnu Ameriku.

„Postoji mnogo razloga zašto automobilska industrija napušta Nemačku i Evropu“, kaže za DW Štefan Šneberger, menadžer Berils (Berylls Strategy Advisors), konsultantske firme specijalizovane za autoindustriju. Glavni razlog za preseljenje su, dodaje, visoki troškovi energije: cena struje u EU je dva do tri puta veća nego u SAD.

„Ali i stroži regulatorni zahtevi kojima je izložena industrija u EU i Nemačkoj, takođe favorizuju preseljenje. I naravno, primamljive su i privlačnije subvencije koje se trenutno nude u SAD.“ Te milijarde subvencija, međutim, odnose se na klimatske tehnologije, kao što je elektromobilnost.

Američke subvencije samo za prihvatljive tehnologije

Kao rezultat planova selidbe, a prema aktuelnoj analizi kompanije Berils, broj jedinica predviđenih za proizvodni period od 2023-2029. godine u Evropi se značajno smanjuje. Selidbe su takođe i uzrok velikog broja pozitivnijih prognoza za ostale regione sveta. Očekuje se čak i rast globalne proizvodnje automobila, iako manje nego što se predviđalo 2021. godine.

„Trenutne prognoze pokazuju negativne efekte spoljnog šoka izazvanog ratom u Ukrajini, a postoje i korekcije preterano optimističnih prognoza za 2021. godinu u vezi sa okončanjem ograničenja vezanih za pandemiju i krizu sa čipovima“, dodaje Šneberger.

Gubitak 100.000 radnih mesta u Nemačkoj

Prema analizi, između Nemačke i Severne Amerike u narednim godinama biće razlika u proizvodnji od oko četiri miliona vozila. Selidbe, kakve su nedavno najavili Audi i Ford, čak bi intezivirale taj trend. Zbog toga se predviđa gubitak do 100.000 direktno pogođenih radnih mesta i pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Nemačkoj od 0,6 procentnih poena u 2029. godini.

U tom kontekstu, stručnjak Šneberger podseća da je značaj automobilske industrije u Nemačkoj veći nego u susednim evropskim zemljama. „Ovde je to skoro pet odsto BDP-a, što znači da će pad posebno uticati na nemačku privredu. Pored toga, opada i konkurentska prednost nemačkih proizvođača i dobavljača delova, koja se uglavnom povezivala sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem“.

Amerika bi trebalo da vozi električne automobile

Ti motori su, međutim,  dalje stvar prošlosti. Pored digitalizacije, ekspanzija alternativnih pogona je jedan od megatrendova u automobilskoj industriji. U SAD se takođe nazire kraj ovakvom tipu motora, mada sporije nego u Evropi ili Kini. Poređenja radi, trenutno oko 14 odsto novoregistrovanih automobila u Nemačkoj su električna vozila. U Kini, najvećem tržištu električnih automobila na svetu, čak 21 odsto. Sa druge strane, u SAD su manje od šest odsto.

Međutim, ovo bi se moglo dramatično promeniti u bliskoj budućnosti. „Prošla su vremena kada su električna vozila bila fenomen ograničen na zapadnu obalu SAD“, kaže za DW Hening Ludes, američki stručnjak za tržište automobila i partner Berilsu.

Prema Ludesu, koji je i radio na analizi Berilsa, SAD su već u direktnoj konkurenciji sa Evropom za drugo mesto kao najvažnije svetsko tržište električnih automobila, iza Kine. Očekuje se da će 2030. godine prodaja takvih vozila u SAD premašiti šest miliona komada godišnje, što odgovara tržišnom udelu od oko 40 odsto.

„Nedavne najave američkog Ministarstva za energetiku o pooštravanju standarda uštede goriva i najava Agencije za zaštitu životne sredine (EPA) o ograničavanju emisije CO2, mogle bi da katapultiraju tržišni udeo električnih automobila u SAD na 60 odsto do 2030. godine“, ocenjuje Ludes.

Kamionet najprodavanije vozilo na američkom tržištu

Glavni izazov za nemačke kompanije će biti procena specifičnih potreba američkih kupaca, koji nisu baš upoznati sa elektromobilnošću. Ovo uključuje i posebne modele vozila.

„Za razliku od Evrope, terenska vozila i kamioni će činiti više od 75 odsto čistog tržišta električnih automobila“, kaže Ludes. „Na američkom tržištu, najprodavaniji model ostaje Fordov kamionet F-150.“

Izvor: DW

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti