Robne rezerve nafte

SAD usvojile zakon o suspendovanju gornje granice duga, nafta krenula da raste

Nakon usvajanja zakona o gornjoj granici američkog duga u Vašingtonu, cene nafte na berzama su krenule da se oporavljaju nakon par dana uzastopnog pada. Na rast cena nafte je takođe uticala neizvesnost i pretpostavke da će države članice naftaškog kartela OPEK+ još više smanjiti svoju proizvodnju ne bi li uticali na cenu nafte.

Fjučersi za naftu Brent rano jutros porasli su za 71 cent i trgovalo se po ceni od 74,99 dolara po barelu, dok se fjučersima za američku naftu West Texas Intermediate (WTI) trgovalo za 70,76 dolara, piše Rojters.

Nakon pada cena nafte u proteklih par dana, tržišta nafte su rano jutros preokrenula svoj niz u kom je cena nafte konstantno padala pod uticajem informacije da je Američki kongres usvojio zakon o suspendovanju gornje granice duga američke vlade od 31,4 milijarde dolara, kao i ranijim signalima o potencijalnoj pauzi u povećanju kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi.

Zakon je odobrio Senat u četvrtak uveče po američkom vremenu, čime je sprečen katastrofalan državni nedefinitet koji bi potresao globalna finansijska tržišta.

Tržišno raspoloženje je takođe podstaknuto podacima Uprave za energetske informacije o zalihama nafte u SAD od četvrtka, koji su ukazivali da je uvoz sirove nafte skočio prošle nedelje.

Sad su sve oči uprte u OPEK+

Pažnja investitora je sada usmerena na sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte i saveznika, uključujući Rusiju, 4. juna, koji se zajednički naziva OPEK+.

Ministri iz ključnih zemalja proizvođača nafte odlučiće da li će dalje smanjiti proizvodnju kako bi podržali vladine prihode.

Dalje smanjenje proizvodnje OPEK+ nakon njihovog iznenadnog smanjenja od 1,16 miliona barela dnevno u aprilu bi bilo bikovsko za cene sirove nafte.

Signali o bilo kakvom takvom smanjenju su različiti, a analitičari renomiranih banaka, uključujući HSBC i Goldman Saks, ukazuju na to da su dalji rezovi malo verovatni i da će blok usvojiti pristup „sačekati i videti“.

Drugi posmatrači tržišta ukazali su na slabe proizvodne podatke iz Kine i SAD zbog kojih je smanjenje OPEK+ verovatnije.

„Cene nafte se stabilizuju nakon što je serija razočaravajućih globalnih podataka o proizvodnji podržala slučaj da OPEK+ izvrši još jedno smanjenje proizvodnje“, rekao je Edvard Moja, viši tržišni analitičar u OANDA-i.

U SAD, Institut za upravljanje snabdevanjem (ISM) saopštio je u četvrtak da je njihov proizvodni PMI- indeks menadžera nabake prošlog meseca pao na 46,9 sa 47,1 u aprilu, što trenutno čini sedmi mesec zaredom u kojem je PMI ostao ispod praga od 50, što ukazuje na kontrakciju proizvodne aktivnosti u najvećem svetskom potrošaču nafte.

Međutim, trgovci „smatraju da Rusija ne mora nužno da ostane čvrstog stava po pitanju smanjenja proizvodnje nafte, posebno zato što se bore da se obavežu na svoje partnere“, dodao je Moja.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti