SAD uvode nove sankcije Rusiji zbog Severnog toka 2

Sjedinjene Američke Države nastaviće da uvode sankcije ruskim kompanijama i organizacijama koje učestvuju u projektu Severni tok 2, izjavio je savetnik američkog predsednika nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

Džejk Saliven je za CNN rekao da su dosad sankcionisane određene ruske kompanije i organizacije, kada je reč o Severnom toku 2, a da su ukinute samo za dva entiteta – jednu osobu nemačke nacionalnosti i jednu švajcarsku kompaniju.

"Kada je predsednik (Džo) Bajden preuzeo funkciju, Severni tok 2 je bio 90 odsto završen. To se desilo u vreme administracije Donalda Trampa. Pitanje koje nam je bilo upućeno bilo je – da li ćemo ići sankcijama na naše evropske saveznike i prijatelje, Bajden je rekao da nije spreman za tako nešto", dodao je Saliven.

Severni tok 2 je međunarodni projekat izgradnje gasovoda koji će ići ispod Baltičkog mora od Rusije do Nemačke, zaobilazeći tranzitne zemlje, kao što su Ukrajina, Belorusija, Poljska i još neke istočnoevropske i baltičke zemlje, podseća TAS S.

SAD su u maju uvele sankcije protiv 13 brodova i tri ruske organizacije koje su učestvovale u projektu.

Saliven je danas ranije izjavio da će SAD uvesti dodatne sankcije Rusiji zbog tretmana Moskve opozicionara Alekseja Navaljnog, čim bude "utvrdila prave mete."

"Spremamo novi paket sankcija. Pokazali smo da nećemo uzmicati ni pred kojim pitanjem, pa ni kada je reč o slučaju Navaljnog. Ovo je odgovor na ruske štetne aktivnosti", rekao je Saliven za CNN.

Prema Salivenu, nove sankcije će biti uvedene čim SAD budu sigurne da su utvrdile "prave mete".

"Čim budemo sigurni, uvešćemo nove sankcije", dodao je Saliven, a preneo TAS S.

Izvor: Tanjug

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti