Sagorevanjem otpada do zelenih kilovata

Princip zamene fosilnih goriva otpadom koristi se u svetu, ne samo u termoelektranama već i u cementarama. Korišćenje otpada ima svoje ekonomske i ekološke prednosti a kako i kada bi to moglo biti primenjeno u Srbiji u današnjoj emisiji Jelica Putniković razgovara sa dr Aleksandrom Jovovićem, profesorom Mašinskog fakulteta u Beogradu.

Elektroprivreda Srbije razmatra mogućnost korišćenja pripremljenog otpada kao dodatnog goriva pri proizvodnji električne i toplotne energije u termoelektranama.

Pripremljenog jer reč je o gorivu proizvedenom uglavnom od neopasnog dela komunalnog otpada. Pitanje zbrinjavanja otpada sa deponija u Srbiji nije još rešeno. A otpad bi mogao biti veoma upotrebljiv kao obnovljivi izvor energije za proizvodnju zelene energije.

EPS je raspisalo je tender za izradu investiciono-tehničke dokumentacije kosagorevanja alternativnih goriva u termoelektranama TE Nikola Tesla i Kostolac B.

Benefiti ovog projekta su brojni. Pre svega bi se sa deponija uklanio otpad, uz poštovanje principa zaštite životne sredine. A biće smanjene i emisije štetnih gasova koje se proizvode sagorevanjem uglja – lignita sa domaćih kopova. Istovremeno bi se smanjila potrošnja uglja, koga sada nema dovoljno za proizvodnju potrebnih količina električne energije.

Ovaj princip zamene fosilnih goriva otpadom koristi se u svetu, ne samo u termoelektranama već i u cementarama. Korišćenje otpada ima svoje ekonomske i ekološke prednosti a kako i kada bi to moglo biti primenjeno u Srbiji u današnjoj “Energiji Sputnjika” Jelica Putniković razgovara sa dr Aleksandrom Jovovićem, profesorom Mašinskog fakulteta u Beogradu.

Video možete pogledati ovde.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti