Sajber napad zaustavio Kolonijalni naftovod u SAD

Kolonijalni naftovod, koji naftnim derivatima iz američkih rafinerija u Meksičkom zalivu, kroz cevovode duge 8.850 km snabdeva istočne i južne delove Sjedinjenih Država, zatovren je juče zbog sajber napada. Obustavljanje dnevnog transporta oko 2,5 miliona barela benzina, dizela, mlaznog goriva i drugih rafinisanih proizvoda već je izazvalo poskupljenje goriva na njujorškoj berzi.

Veliki američki operater Kolonijal naftovod (Colonial Pipeline) zatvorio je čitavu mrežu nakon sajber napada, navodi se u jučerašnjem saopštenju kompanije.

Kolonijalova mreža snabdeva gorivom iz američkih rafinerija na obali Meksičkog zaliva naselja u istočnim i južnim delovima Sjedinjenih Država. Kompanija dnevno transportuje 2,5 miliona barela benzina, dizela, mlaznog goriva i drugih rafinisanih proizvoda kroz cevovode duge 8.850 km.

Iz kompanije Kolonijalni naftovod tvrde da trasportuju čak 45% zaliha goriva sa Istočne obale.

Kompanija je u petak saznala za napad i isključila sisteme van mreže, kako bi obuzdala pretnju, navodi se u saopštenju. Ta akcija je privremeno zaustavila rad i uticala na neke od njenih IT sistema, navodi se.

Angažovana je nezavisna firma za sajber sigurnost, da bi pokrenula istragu, a Kolonijal je kontaktirao službe za sprovođenje zakona i druge savezne agencije.

Za sada kompanija nije saopštila dalje detalje, niti je rečeno koliko dugo će njegovi cevovodi biti zatvoreni.

Rojters je ranije u petak izvestio da je Kolonijal zatvorio svoje glavne linije za benzin i destilat.

Tokom trgovinske sesije u petak, cene benzina i dizela u Meksičkom zalivu su išle na niže. A fjučersi na benzin i dizel na njujorškoj robnoj berzi tokom dana su porasli – fjučersi za benzin zabeležili su rast od 0,6% na 2.1269 dolara za galon, dok su fjučersi za dizel porasli za 1,1% da bi cena zaustavila na 2.0106 dolara za galon.

Dugoročni efekti na cenu zavisiće od toga koliko vremena transportni sistemi budu zatvoreni. Ako bareli ne budu mogli da stignu do potrošača, cene u zalivu mogle bi dodatno oslabiti, dok bi cene u njujorškoj luci mogle porasti, rekao je jedan učesnik na tržištu.

Rojters podseća da je Kolonijal bio prinuđen da zatvori svoje linije (cevi) za benzin i destilat tokom uragana Harvei, koji je pogodio zalivsku obalu 2017. godine. Tada su spot cene na obali Meksičkog zaliva porasle na petogodišnji maksimum, dok su cene dizela porasle bile oko četvorogodišnjeg maksimuma.

Izvor: Rojters

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.