Samoodrživi plutajući „kontinent“ čisti okeanski otpad

Nagrađivani koncept sakuplja otpad iz okeana, a zatim ih razgrađuje i reciklira. Impresivni dizajn, nazvan 8. kontinent je koncept plutajuće stanice koji nudi rešenje jednog od najvažnijih problema naše planete: okeanskog otpada.

Impresivni dizajn koncepta nazvan 8. kontinent je koncept plutajuće stanice koji nudi rešenje jednog od najvažnijih problema naše planete: okeanskog otpada.

Dizajn koji je kreirala Lenka Petrakova, sakuplja okeanske ostatke, a zatim ih razgrađuje i reciklira. Dobitnik je Grand Prix nagrade fondacije Jackues Rougerie 2020 za arhitekturu i inovacije.

Dizajn i koncept objeta

Osmi kontinent, stvoren da pluta Tihim okeanom, sastoji se od pet glavnih delova:

1. Pregrada koja sakuplja otpad i prikuplja energiju plime i oseke

2. Sakupljač sortira, biorazgrađuje i skladišti otpad

3. Istraživački i obrazovni centar je mesto gde stanovnici mogu da izučavaju i prikažu efekte na naše okeane

4. U staklenicima se uzgajaju biljke i vrši desalinizacija vode

5. Četvrti u kojima ljudi žive

„Kontinent“ se menja u zavisnosti od pozicije, unutrašnjeg okruženja i kretanja okeana. Cela platforma je samoodrživa, koristi energiju iz talasa, kao i sunca iz solarnih panela iznad staklenika.

8.kontinent. Izvor: The Jacques Rougerie foundation

Petrakova je objasnila da je inspiraciju za svoj projekat pronašla u morskom životu – baš kao i samoodrživi vodeni organizmi, i 8. kontinent je u potpunosti samoodrživ.

Osim što je čudo od arhitekture i dizajna, jasno je videti da je glavni pokretač koncepta bilo naše okruženje. Kao što je Petrakova izjavila za Euronews, „Shvatila sam koliko su uništeni okeani, koliko vrsta je izumrlo i koliko zagađenja ima i da krajevi koji možda nikada nisu videli čoveka, osećaju posledice naših aktivnosti“.

S obzirom na to da je količina plastike koja završi u okeanima najmanje osam miliona tona, kako je istakla Međunarodna unija za zaštitu prirode, projekat je dizajniran poput 8. kontinenta i drugih inovacija, koje će pomoći u podizanju svesti i stvaranju promena.

Izvor: Interesting Engineering

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti