Sankcije Rusiji nemaju efekat koji EU želi, tvrdi ministar spoljnih poslova Mađarske

„Ruska ekonomija definitivno nije na kolenima. Možemo imati različite procene koliko loše rade, ali nisu na kolenima, a rat se ne bliži kraju, dok evropska ekonomija više pati od sankcija nego ruska ekonomija. Dakle, ne bi trebalo više da napredujemo sa sankcijama, jer one jednostavno nisu ispunile očekivanja i cilj koji smo im postavili“, rekao je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto u izjavi za medije na svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Mađarski ministar spoljnih poslova oštro je kritikovao trenutne sankcije koje  Evropska unija sprovodi ka Rusiji, tvrdeći da su one oštetile ekonomije njenih članica više nego što su stvarno imale uticaja na Rusiju, kao i da nisu uspele da zaustave rat u Ukrajini, piše CNBC.

„Ako napravimo procenu, analizu, o uticaju sankcija, očigledno je da one nisu ispunile očekivanja“, rekao je Peter Sijarto na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

„Šta se očekivalo početkom marta, krajem februara, kada smo razgovarali o prvom paketu sankcija? Da će sankcije rusku ekonomiju baciti na kolena, i da će zbog sankcija rat uskoro biti zaustavljen“, rekao je on.

Evropska ekonomija više pati od sankcija nego ruska ekonomija.

Sankcije koje je EU uvela protiv Rusije uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine brojnim ruskim tajkunima, zabrane uvoza i izvoza niza robe i ograničenje cene nafte u saradnji sa G-7 i drugim saveznicima. Evropski blok je takođe imao za cilj da dramatično smanji svoj uvoz prirodnog gasa iz Rusije.

 „Ruska ekonomija definitivno nije na kolenima. Možemo imati različite procene koliko loše rade, ali nisu na kolenima, a rat se ne bliži kraju, dok evropska ekonomija više pati od sankcija nego ruska ekonomija. Dakle, ako pogledate praktičan, a ne ideološki način, kakav je bio uticaj sankcija, vidite da su one štetnije po Evropu od Rusije. Dakle, ne bi trebalo više da napredujemo sa sankcijama jer one jednostavno nisu ispunile očekivanja i cilj koji smo im postavili“, navodi Sijarto.

Sankcije nisu put ka miru

Sijarto je rekao da je Mađarska osudila rat i da je uz Ukrajinu, ali je ponovio da ne veruje da su sankcije put ka miru.

„Na kraju krajeva, moramo da damo doprinos da pomognemo obnovi Ukrajine, ali ako uništimo sopstvene ekonomije nećemo biti u poziciji da pomognemo da se Ukrajina obnovi“, rekao je on.

Sijarto je takođe naglasio da što se tiče sankcija, Mađarska je postigla izuzeća u oblastima koje su od vitalnog značaja za njene nacionalne interese, poput kupovine nafte i gasa, jer ne može da uvozi iz drugih izvora zbog infrastrukture gasovoda.

Sijarto je branio odluku Mađarske da ne šalje oružje Ukrajini, kao što su to činile zapadne sile, uključujući SAD.

On je rekao da je umesto toga odlučila da pruži humanitarnu pomoć za milion ukrajinskih izbeglica koje su stigle u zemlju i da će se zalagati za mirovne pregovore, jer ne želi da mađarska zajednica koja se nalazi na granici između zemalja bude meta rata.

Sijarto je takođe optužio Evropsku uniju da zadržava novac koji duguje Mađarskoj preko evropskih fondova vezanih za ekonomski učinak u celom bloku zbog, kako je rekao, „političkih razloga… jer Brisel mrzi što postoji antimejnstrim, desničarska, patriotska, Hrišćansko-demokratska vlada u Mađarskoj već više od 12 godina i još uvek je uspešna.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti