Sankcije SAD Rusiji ne važe za rusku naftu

Amerika je rekordno povećala uvoz nafte i naftnih derivata iz Rusije, pokazujući tako da geopolitičke igre oko ruskih gasovoda u Evropi i sankcije, koje Vašington uvodi ruskim firmama i pojedincima iz političkih razloga, prestaju da važe kada je njima potrebno rusko „crno zlato” ili tečna goriva. Rusija bi tokom ove godine mogla da zaradi više od devet milijardi dolara od isporuka nafte u SAD.

Sjedinjene Američke Države su, bez obzira na poteškoće izazvane kovidom i dvosmislene energetske geopolitike prema Rusiji, prema rezultatima iz 2020. godine, ponovo povećale uvoz ruske nafte i naftnih derivata do rekordnog nivoa od 2011. godine, navodi se u dokumentaciji Uprave za energetske informacije američkog Ministarstva energetike.

Obim uvoza iznosi 538.000 barela na dan. Isporuke iz Rusije su na godišnjem nivou porasle za 3,5 procenata.

Prema računici Blumberga, zasnovanoj na podacima carine i EIA (Američke uprave za energetske informacije), Rusija je 2020. postala treći najveći isporučilac nafte i naftnih derivata u SAD, pretekavši Saudijsku Arabiju, najvećeg svetskog izvoznika. Ruski udeo u američkom uvozu nafte trenutno iznosi rekordnih sedam odsto.

Pre 20 godina ovaj pokazatelj nije bio veći od jednog procenta. Taj prag je prešao tek 2001. godine, 2011. godine je dostigao 5,5 procenata, a zatim se snizio i ponovo povećao na 5,7 procenata 2019. godine.

Kako je naveo direktor grupe za prirodne resurse i sirovine Fič Dmitrij Marinčenko, ne može se govoriti o kritičnoj zavisnosti SAD od ruskih isporuka, bez obzira na rekordne pokazatelje.

„Nafta iz Rusije se, po potrebi, može zameniti naftom sa Bliskog Istoka ili obrnuto, mada, svaka nafta ima specifične osobine i ne može se uvek zameniti drugom“, izjavio je Marinčenko za Sputnjik.

Prema njegovom mišljenju rast ruskih zaliha može biti povezan sa strogim sankcijama protiv Venecuele, koja je snabdevala američke fabrike značajnim delom svoje teške nafte.

„Trgovci pokušavaju da zamene naftu, između ostalog i ruski naftu tipa Urals, koja je, takođe, relativno teška“, rekao je ekspert.

Rekord u ruskim isporukama je, pre svega, dostignut na račun naftnih derivata. Međutim, izvoz sirove nafte iz Rusije u SAD 2020. godine pao je za 45 procenata i iznosio oko 73.000 barela na dan (nivo iz 2018. godine). To je osmo mesto po obimu snabdevanja nafte u SAD.

Ipak, analitičari procenjuju da bi Rusija tokom ove godine mogla da zaradi više od devet milijardi dolara od isporuka nafte u SAD.

Najveći izvoznici nafte u SAD bili su prošle godine Kanada, sa dnevnim isporukama od 4,1 milion barela, i Meksiko sa oko 750.000 barela dnevno. Prosečan američki uvoz nafte iz Saudijske Arabije iznosio je protekle godine 522.000 barela dnevno.

Američke energetske kompanije, uključujući Ekson mobajl, Ševron i Valero enerdži, bile su među ključnim kupcima nafte i naftnih derivata ruskih proizvođača, navodi Raša tudej.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.