Saradnja naftaša i akademaca u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu

Razmena znanja i iskustava, zajednička naučna istraživanja i projekti, obuke i treninzi, stručna savetovanja i konsultacije, organizacija međusobnih gostujućih predavanja, podrška studentima u izradi naučnih radova, kao i stručne prakse za studente u skladu sa potrebama i mogućnostima kompanije biće obuhvaćene saradnjom NIS-a sa FIMEK-om, Akademijom tehničkih strukovnih studija u Beogradu i Fakultetom zaštite na radu u Nišu u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Kompanija NIS uspostavila je saradnju u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu sa tri obrazovne institucije: Fakultetom za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu (FIMEK), Akademijom tehničkih strukovnih studija u Beogradu i Fakultetom zaštite na radu u Nišu.

Saradnjom su predviđena razmena znanja i iskustava, zajednička naučna istraživanja i projekti, obuke i treninzi, stručna savetovanja i konsultacije, organizacija međusobnih gostujućih predavanja, podrška studentima u izradi naučnih radova, kao i stručne prakse za studente u skladu sa potrebama i mogućnostima kompanije.

U fokusu bezbednost na radu i ekologija

„Danas nije moguće zamisliti kompaniju koja posluje u oblasti nafte i gasa, a koja nije fokusirana na sagledavanje i poštovanje svih pravila bezbednosti na radu i ekologije. Nama je to strateško opredeljenje. Ova saradnja će biti značajna i za nas i za fakultete, koji će moći da pošalju studente da vide kako se ta pravila primenjuju u praksi. Neki će možda i izabrati našu kompaniju za buduće mesto rada“, izjavio je prilikom potpisivanja memoranduma o saradnji Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora NIS-a.

Ivan Dmitriev, direktor Funkcije za HSE (bezbednost i zdravlje na radu i zaštita životne sredine) u NIS-u naveo je da je osnov efikasnog i uspešnog poslovanja u konstantnoj brizi o zdravlju na radu i zaštiti životne sredine.

„Imamo vrlo ambiciozan cilj, takozvani „cilj nula“, koji podrazumeva minimalan uticaj na čoveka, na opremu i na životnu sredinu. Mi idemo ka tom cilju, zajedno sa modernizacijom našeg biznisa i uz najbolje tehnologije i prakse. Ipak, u centru naše pažnje je čovek, a to su zaposleni naše kompanije, naši partneri i izvođači, kao i novozaposleni NIS-a, koji dolaze i sa ovih fakulteta“, izjavio Dmitriev.

Transfer znanja u realan sektor

Dragan Soleša, dekan FIMEK-a, rekao je da se ovaj fakultet već više godina trudi da izvrši transfer znanja u realan sektor.

„Mi gledamo NIS kao prestižnu kompaniju, kao mesto gde bi naši najmlađi i najtalentovaniji mogli da primene teoretsko znanje sa fakulteta u realnom sektoru, a isto tako i da na realnim problemima na polju naučnog istraživanja dođu do novih proizvoda, do novih ideja i patenata, koje bismo zajedno sa ovako prestižnom kompanijom mogli da plasiramo društvu u celini“, naveo je Soleša.

Srđan Glišović, dekan Fakulteta zaštite na radu u Nišu kazao je da potpisani memorandumi predstavljaju jedinstvenu priliku za razmenu znanja sa privredom.

Izazovi korporativne kulture

„Predstavljam instituciju koja je već 50 godina u ovom poslu i da se ne radi o instituciji, nego o čoveku, reklo bi se da smo u najboljim godinama kada se profesionalno i životno iskustvo sreću i pravilno kombinuju. Očekujemo da se susretnemo sa novom korporativnom kulturom koja ovde vlada, a nadam se i da će naši ljubazni domaćini nešto čuti od nas“, izjavio je Glišović.

Saradnja će se odvijati posredstvom NIS-ovog programa Energija znanja, koji je pokrenut 2012. godine i u okviru kog kompanija sarađuje sa obrazovnim i naučnim institucijama u zemlji i inostranstvu i stipendira studente iz Srbije. NIS je u okviru ovog programa do sada uspostavio saradnju sa 34 fakulteta u Srbiji. Potpisivanju memoranduma prisustvovali su i predstanici fakulteta sa kojima NIS neguje dugogodišnju saradnju.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

06. jul 2022