Sarajevo-gas prelazi u državno vlasništvo

U sklopu strateškog projekta gasifikacije Srpske, republička Vlada posredstvom Investiciono - razvojne banke i fondova kojim banka upravlja, pokrenula je proceduru preuzimanja vlasništva nad preduzećem Sarajevo gas iz Istočnog Sarajeva. Kupovinom akcija ove firme uspostavlja se kontrola nad gasovodom veličine 60 kilometara i pokreće gasifikacija celog istočnog dela Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske je putem Akcijskog fonda RS objavila obaveštenje o nameri preuzimanja kompanije Sarajevo-gas iz Istočnog Sarajeva. Inače, Akcijski fond trenutno ima 30 odsto akcija u Sarajevo-gasu, Penzijski rezervni fond RS (PREF), 10 odsto i Fond za restituciju RS pet odsto, tako da zajedno poseduju oko 45 odsto akcija.

U obaveštenju se navodi da se za svaku akciju koja je predmet otkupa ponuđač obavezuje da će platiti cenu od 0,9994 KM.

Utvrđivanje cene

Iz Akcijskog fonda RS su naveli da je cena utvrđena u skladu sa članom 15. Zakona o preuzimanju akcionarskih društava i predstavlja knjigovodstvenu vrednost akcija s pravom glasa, utvrđenu na dan poslednjeg godišnjeg finansijskog izvještaja.

„Osnovni kapital emitenta iznosi 16.399.601 KM, a podeljen je na 16.399.601 redovnu (običnih) akciju, klase A, nominalne vrednosti jedan KM. Ponudilac i lice koje s njim zajednički deluje, zajedno poseduju 7.379.825 akcija, što znači da je predmet ponude za otkup 9.019.576 akcija. Ukoliko bi bile sve one otkupljene, ovaj posao bi ukupno koštao nešto više od devet miliona KM“, ističe se u ovom obaveštenju.

Nedeljko Elek, direktor Sarajevo-gasa, rekao je da je ovo strateška odluka Vlade RS da putem kupovine akcija ove firme kontroliše gasovod veličine 60 kilometara i krene u gasifikaciju celog istočnog dela Republike Srpske.

Gasifikacija počinje na proleće

„Na proleće ćemo krenuti sa gasifikacijom šest opština. Iz vlastitih sredstva smo krenuli sa montiranjem velike gasne stanice u Šekovićima. Slede Milići, Vlasenica, ski-centar Igrišt, jedan krak prema Han Pijesku, Pale, kao i gasifikacija Toplane u Istočnom Novom Sarajevu, objasnio je Elek.

U sklopu narednih ciljeva, nakon preuzimanja Sarajevo-gasa, prvi i osnovni jeste gasifikacija navedenih opština.

„Paralelno s tim imamo nameru da gradimo jedno veliko skladište u Istočnoj Ilidži, gde bismo mogli da lagerujemo gas. Svakako je cilj i nastavak gasifikacije prema Bratuncu, Srebrenici i Zvorniku“, objasnio je Elek.

Miloš Grujić, direktor Penzijskog rezervnog fonda Republike Srpske, rekao je da će ova institucija učestvovati u preuzimanju kompanije Sarajevo-gas.

Učešće u realizaciji

„Dobili smo obaveštenje, upoznati smo s odlukom Vlade RS i imaćemo aktivnosti u realizaciji ove investicije. Maksimalan iznos transakcije, pod uslovom da se prijave svi akcionari, je 9.014.368,68 maraka. PREF će učestvovati sa najviše jednom trećinom iznosa. Ovakva preuzimanja traju do dva

Podsećanja radi, Vlada RS je donela odluku 1. septembra kojom zadužuju Investiciono-razvojnu banku RS i Fond PIO da iz sredstava fondova kojim upravljaju (Akcijski fond RS, Fond za restituciju RS i Penzijski rezervni fond PREF) preuzmu redovne akcije Sarajevo-gasa.

Izvor: Nezavisne novine

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.